Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägger krut på inspektioner

Sedan lagstiftningen skärptes 2011 lägger polisen nu extra krut på att inspektera vapenförvaringen i länet. Husarkarbinen i Nora faller under den lagstiftningen, trots att det är ett historiskt föremål.

Annons

– Det är ändå ett vapen som ligger under licensplikt, förklarar Christer Hjärtmyr, chef för Örebropolisens tillståndsmyndighet och vapenhandläggning.

Föreskrifterna är dess-utom ännu skarpare när det gäller vapen som förvaras utanför hemmet..

Däremot är det fortfarande fritt fram att inneha äldre licensfria vapen som mynningsladdare, musköter och liknande. Men husarkarbinen laddas med ”enhetstäta patroner” som det heter, förklarar han, och det är skillnaden. Pluggade kulvapen går att hota med och göra brukbara igen, förklarar han.

– Även vi inom polisen har haft äldre vapen på våra interna museum, men de har vi städat bort nu.

Den skärpta lagen är bra tycker han.

– Syftet är att försvåra möjligheten för kriminella att komma åt legala vapen. Det ska inte vara så lätt att stjäla vapen.

Polisen gör nu ett antal inspektioner i länet på hur vapnen förvaras. De vapeninnehavare som inte följer lagstiftningen med godkända vapenskåp får sina tillstånd återkallade, förklarar han

– Vi ska ha så bra kontroll som möjligt på skjutvapen så att de inte kommer i orätta händer, oavsett om de är pluggade eller inte.

Polisen har under året haft en kraftig tillströmning av gamla vapen som ägarna lämnat in. Däribland en hel del hembygdsföreningar, bygdegårdsföreningar och andra lokala museum.

– Det blir väldigt kostsamt för hembygdsföreningarna med förvaringen annars.

Ett alternativ kan vara att någon medlem i föreningen förvarar vapnet i ett godkänt skåp hemma och tar det med sig till hembygdsgården när någon vill se, förklarar han.

Mer läsning

Annons