Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laginsats fixade rekordordern

Det handlar om företagets största order någonsin, och om de största borriggar företaget byggt. I dagarna skeppar Sandvik i Nora iväg de två första riggarna i en stororder till Filippinerna.

Annons
En av de två borriggar som i dagarna skippas iväg till Filipinerna provkörs och finjusteras på Sandvik i Nora.

I september fick Sandvik i Nora en order på åtta stora borriggar till en och samma kund i Filippinerna.

– Vi brukar få ordrar på en eller två riggar åt gången, säger Jonas Spalin, som är platschef på Sandvik.

– Att få leverera åtta på en gång till samma kund är stort för oss, fortsätter han.

Två av åtta borriggar skickas iväg veckan före jul, resten ska levereras under januari till mars.

På plats i Filippinerna ska riggarna användas i gruvor där man provborrar efter guldfyndigheter.

Inför den första leveransen har två servicetekniker som jobbar för Sandvik i kundens region varit på plats i Nora i tre veckor, dels för att få teoretisk utbildning om maskinerna dels för att delta i det praktiska monterings- och testkörningsarbetet.

– Det här är en helt ny riggmodell som vi hoppas kunna sälja mycket av fram-över. Det vi konkurrerar med är att vi gör små kompakta enheter med hög borrkapacitet, säger Jonas Spalin.

Han är noga med att understryka vilken laginsats personalen gjort för att hålla tidsschemat och nå det utsatta leveransdatumet.

– Det var den korta leveranstiden som gjorde att vi fick ordern, därför var det viktigt att hålla den. Men det har varit tufft. Många har jobbat extra på kvällar och helger för att vi ska hinna klart i tid.

Jonas Spalin säger att den korta leveranstiden också ställt höga krav på företagets underleverantörer av svets- och skärningsarbeten i Nora.

– De utgör en viktig länk och det fungerar bra, säger han.

Över lag har Sandvik fått mer och mer att göra under hösten. Nu är det fullt med jobb till slutet på mars, och företaget har mycket förfrågningar på jobb längre fram.

– Vi varit osäkra på hur länge uppgången ska hålla i sig så i höst har vi tagit in inhyrd och visstidsanställd personal. Men nu är vi i princip uppe i samma nivåer som rekordåret 2008, så vi måste se över var vi behöver permanenta tjänster och anställa, säger Jonas Spalin.

Mer läsning

Annons