Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång lista på sparförslag

Vad vill vi spara på och inte? Den frågan ställer sig Noras politiker nu inför nästa år. Kommunens tjänstemän har presenterat en lång lista med mer och mindre kontroversiella sparförslag som politikerna ska prioritera bland.

Annons

I maj var uppdraget att spara tio miljoner kronor i kommunens budget för nästa år.

Förslag som spretar

I förra veckan sänktes skatteprognosen och det ser nu snarare ut att handla om 13,5 miljoner som ska sparas 2012. Kommunens tjänstemän har nyligen presenterat de förslag på sparåtgärder som de fått i uppdrag att ta fram.

Ett förslag som, enligt kommunalråd Tom Rymoen (M), spretar en del och som spänner från åtgärder som kan spara alltifrån 20 000 kronor till fyra miljoner kronor.

Vill sålla bort

Men vilka förslag det konkret handlar om vill Tom Rymoen inte berätta.

– Vi ser redan nu att en del av dem är sådant som vi absolut inte vill genomföra, därför vill vi göra en prioritering och sålla bort en del innan vi sprider det här materialet, säger han.

Samtidigt berättar han att materialet innehåller många förslag om egenavgifter och externa utförare.

Men att de stora traditionella verksamhetsförändringarna saknas, och att den typen av förslag kan behöva komma till.

Nytt uppdrag?

– Det beror naturligtvis på hur mycket vi bedömer att de här förslagen kan ge och hur snabbt de kan ge en besparing, men det kan bli aktuellt att lägga ett nytt uppdrag på tjänstemännen att ta fram ännu fler förslag.

Beslut kan dröja

Budgeten för nästa år ska antas av kommunfullmäktige i november, men i dagsläget tror Tom Rymoen att beslutet kan komma att skjutas fram till decembermötet.

Mer läsning

Annons