Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga gäster fick se kosläpp

Från Hjulsjö i norr till Fåsjön i syd – premiären av det helt nya arrangemanget Rastälvens dag lockade mängder med besökare.Och de mest långväga kom ända från Kenya.

Annons
Kosläppet på Gölagården drog mängder med besökare, minst 450-500 personer.

– Det här är ju otroligt trevligt, tycker besökaren Jan Erik Persson med sina barnbarn Nicolina, Filippa och Charlie Persson.

De har just varit på kosläpp på Gölagården i Järnboås. Det var fascinerande, tycker Jan Erik och hans barnbarn. Nu har de stannat till vid fotbollsplanen i Järnboås där det är luftgevärsskytte, musik, fika, gruvhjonet My Rådmark och en hel del andra aktiviter.

– Och nu fortsätter vi till Grängshyttan och så avslutar vi i Hjulsjö med fårklappning, förklarar Jan Erik som dessutom har rötter i Järnboåsbygden sedan generationer tillbaka.

– Min farfar Fredrik Persson drev Göranstorp handel fram till 1913 då han dog, berättar Jan Erik.

Rastälven skär som en livsåder genom bygden och den här dagen pågår det mycket i dalgångarna. Allt från fotoutställning på Strandkullen i Nyhyttan och bygdeberättelser och byvandring i Grängshyttan till det öppna slakteriet Tjurskallen och det välbesökta kosläppet på Gölagården.

Det är ett 30-tal köttdjur som släpps ut, berättar Martin Larsson och Caroline Andersson som är med och driver gården.

Martins pappa Gunne Larsson har drivit gården ända sedan början av 1970-talet. De är glatt överraskade över att det kommit så mycket folk, minst 450–500 personer, för att uppleva kosläppet. Och nu när det föll så väl ut kan det bli en tradition.

– Det är klart att vi ska fortsätta, säger Martin.

– Det finns ett sug efter att få vara med om ett kosläpp, konstaterar Ann-Christin Pettersson, ordförande för lantbrukarföreningen LRF:s lokala Noraavdelning. Hon visar också upp sin gamla traktor, ”Grålle” från 1954 för besökarna och Gunne Larsson sin BM Victor från 1961.

Gäster från Kenya

Bland besökarna är det förstås många bybor men desto fler som kommer längre ifrån. Överlägset mest långväga är Eliud Otieno, Julias Bugo, Anthony Werie, Irene Akinyi och Nancy Awouv ända ifrån Kenya. De ingår i ett utbytesprogram med Lindeskolan, och är nu på två veckors besök i Lindesberg. Då passade de på att ta en utflykt till Rastälvens dag. Kosläpp har de aldrig varit med om tidigare.

– Det var väldigt roligt, tycker Anthony.

– Vi har inte kosläpp i Kenya, berättar Nancy.

Testar att köra traktor. Malwa Kleist som snart fyller tio år bakom ratten på Gunne Larsson gamla BM Viktor från 1961.
Kosläppets mest långväga besökare. Eliud Otieno, Julias Bugo, Anthony Werie, Irene Akinyi och Nancy Awouv kommer ända från Kenya och ingår i ett utbytesprogram med Lindeskolan, nu på två veckors besök i Lindesberg.
Runt 30 kossor och kalvar släpptes ut på sommarens grönbete och så här lyckliga blev de.
Stig Eriksson och Peter Hesselgren bjöd på trubadurmusik med välkända låtar.
Alexander Johansson, åtta år, provade på att skjuta luftgevär.

Mer läsning

Annons