Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspolitiker kan rädda OS till hela svenska folket

Norapolitikern Lennart Axelsson (S) ser ut att rädda OS för hela svenska folket. Riksdagen har nu antagit hans motion om att alla ska kunna se stora evenemang i tv.
– Det är en väldigt viktigt fråga, säger Axelsson.

Annons
Usain Bolt och Lennart Axelsson.

I flera EU-länder, bland annat Finland och Tyskland, har man infört listor på stora evenemang som inte betalkanaler eller reklamkanaler får köpa rättigheterna till, exempelvis OS eller VM i fotboll.

– Det blir mer och mer pengar inblandat i idrotten och vi har sett en utveckling de senaste åren där allt fler evenemang köps upp av kanaler som inte alla har tillgång till av olika anledningar, säger riksdagspolitikern Lennart Axelsson.

Så Axelssons motion, som nu har antagits av konstitutionsutskottet, handlar om införandet av sådana evenemangslistor i Sverige.

– Jag tycker att stora evenemang som bara är vartannat eller var fjärde år ska kunna ses av hela befolkningen. Bakgrunden till motionen handlar om en väldigt sportintresserad kompis till mig som hade det lite bekymmersamt ekonomiskt och upplevde att han kunde se allt mindre sport i tv, berättar Lennart Axelsson.

Konstitutionsutskottet vill nu att regeringen utreder hur evenemangslistan ska utformas. Utskottet vill samtidigt att regeringen utvärderar effekterna av att reklamen ökat till tolv minuter i tv och radio. Det finns majoritet bakom motionen även om M, FP, C och KD reserverar sig.

– Det är inte så ofta man får igenom motioner så här. Så det känns jättekul, säger Axelsson.

Mer läsning

Annons