Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larsmäss - en pigg 30-åring

JÄRNBOÅS. Här har du en ovanligt pigg 30-åring.För i år firar Larsmäss 30-årsjubileum – kvalitetsmarknaden som fortfarande drar många tusen besökare.

Annons
Fick ledigt. Efter att ha jobbat med Larsmäss i 29 år är det första året som Hans och Ingrid Stenqvist är lediga och är på plats som vanliga besökare.

– Det här är första året jag är helt ledig, berättar Ingrid Stenqvist, som varit med ända sedan starten 1981.

Hon har sålt karameller alla år, och minns hur Larsmäss startade. Då var det karamellkok, hantverk, munkar och annat som alla i bygden hjälptes åt med.

– Och första tiden var det bara lördagar, sen blev det hela helgen, berättar Hans Stenqvist som också varit med från start och varje år hjälpt till att bygga upp Larsmäss.

Larsmäss fanns tidigt men förbjöds 1894 på grund av slagsmål och fylla. Nystarten kom 1981, på initiativ från den nyligen bortgångne eldsjälen Roland Öster.

– Han drog igång det, han skulle ha en fest hemma i Lindesby, men tog den här på Finnsjöstrand i stället, berättar Hans.

Hans och Ingrid tycker att det varit väldigt roligt alla år. Inte minst sammanhållningen.

– Ett år gick det åt ett och ett halvt ton karameller, berättar Ingrid.

Träslöjdaren Anders Öster är den enda av de första hantverkarna som fortfarande är med på Larsmäss. På den tiden var det mindre och enklare, tycker han. Och så minns han dragkamperna mellan bygdens byar, Lindesbyare mot Gammelhyttingar, Finnshyttingar och vad det kunde vara. Det var roligt.

– Jag drog så jag vart blå i ansiktet, berättar han.

Arne Henriksson skötte toaletterna i många år och ett år hade ”Gjutar-Lasse” Andersson målat dem så snyggt.

– Då kom det tyskar och filmade varenda toalett för att de var så fina, det var ju jätteroligt, berättar Arne.

Genom åren har det varit mängder med toppartister, allt från Robert Wells till Tore Skogman, Lasse Lönndahl, Charlotte Perelli, Ann-Louise Hansson och många andra. Likaså en mängd tävlingar, tårtor, slipsar, valser, hattar, smycken, för att nämna några.

I dag fortsätter Larsmäss med Mora träsk, Åsa Sundstedt och Alexandra Särström som artister.

Pratstund. Anders Öster har varit med sen starten 1981, här i samspråk med besökaren Mats Holgersson, och i bakgrunden Anders barnbarn Frida.
Tar spets. Årets tema är barn, och då är så klart Astrid Lindgrens figurer självklara, med Pippi i spetsen.

Mer läsning

Annons