Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättläst engagemang

Annika Werner har i tre års tid läst lättlästa böcker för personer med utvecklingsstörning på Nora bibliotek. Ett engagemang som kultur- och fritidsnämnden uppvaktat och tackat henne för.

Annons

Med blommor och en ljusstake från Örjan Holms gjuteri tackade nämndens ordförande Enar Moberg Annika och betonade hur viktig verksamheten är. Varje vecka deltar ett 30-tal personer uppdelade i två grupper och initiativet har varit mycket uppskattat.

– Favoritämnet är kärlek, men vi läser om och diskuterar alla tänkbara livsfrågor och praktiska problem man kan stöta på i vardagen, säger Annika.

Jobbat i Uppsala

Annika bodde tidigare i Uppsala och har bland annat arbetat inom Uppsala kommuns handikappsektion samt som den första kultursekreteraren för kultur- och fritidsfrågor för personer med utvecklingsstörning.

Lässvårigheter

Som länsorganisatör kom hon i kontakt med tjänsterna som erbjöds av läsombud för personer med lässvårigheter. Hon har stor erfarenhet av arbete med utvecklingsstörning och har själv en 31-årig son med Downs syndrom.

– Biblioteket och dess personal spelar en mycket viktig roll för att vi ska kunna erbjuda denna tjänst, menar Annika.

– Som läskunnig tänker man kanske inte på all information vi får dagligen genom att läsa, som dessa människor går miste om, säger hon.

Att bli sedd och mötas med respekt anser Annika är oerhört viktigt för människor med utvecklingsstörning och hon tror att Nora kommun kan spela en stor roll genom att bjuda in till alla de kvalitativa kulturevenemang som arrangeras och anpassa dessa.

– Det kunde inte bli lämpligare än att få denna gåva från nämnden i form av en ljusstake. Vi börjar alltid varje lästillfälle med att tända ett ljus varpå vi läser dagens dikt, och från och med nu blir det denna ljusstake vi kommer att använda, ler Annika.

Mer läsning

Annons