Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Axelsson (S) är kritisk till kommunallagen

Partiföreträdare ur den förra majoriteten i Nora sätter käppar i hjulet för demokratin enligt Riksdagsledamoten Lennart Axelsson (S). Nu kritiserar han att kommunallagen tillåter detta i en fråga till statsrådet Stefan Attefall (KD).

Annons

Sedan valet 2010 har det varit turbulent i politiken i Nora. Tidigare i år ledde det till att Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bildade ny majoritet i Nora kommun. Trots det har några av de politiker som sitter på ordförande- och vice ordförandeposter ur den gamla sexpartikoalitionen behållt sina uppdrag.

– Det är ingen rolig situation för dem att plötsligt stå utanför majoriteten. Men de vet att den nuvarande situationen ser annorlunda ut och då måste de ta konsekvenserna, säger Lennart Axelsson (S).

Han anser att situationen, såsom den ser ut nu, innebär ett bekymmer då en ordförande styr dagordningen och påverkar förvaltningens arbete.

– En ordförande påverkar jobbet även om han inte tillhör majoriteten, det blir en konstig situation.

Men det som Lennart Axelsson framför allt vänder sig emot är att de politiker från den gamla majoriteten som valt att sitta kvar på sina ordförandeposter får stöd för det beslutet i kommunallagen.

– Det är ett demokratiskt problem om man inte kan skapa andra majoriteter än den som skapades direkt efter valet. Jag vet att det här har varit ett bekymmer även på andra ställen, säger Lennart Axelsson.

”Vilka åtgärder är statsrådet berett att vidta för att inte liknade situationer skall uppstå i framtiden?” är Lennart Axelssons fråga till det ansvariga statsrådet Stefan Attefall (KD).

Mer läsning

Annons