Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite lugnare och softare

Bergslagskyrkan har startat ett nytt ungdomskafé i Nora.De har döpt det till Living Room och håller öppet varje torsdag kväll.

Annons
Match. I ungdomskaféet finns allt från pingisbord till multispel som det går att spela fotboll på. Lina Wiklund och Frida Rotkvist tar gärna en match med Viktor Henriksson som publik.

Och hit är alla välkomna, från tolv år och uppåt, berättar Lina Wiklund, Frida Rotkvist och Viktor Henriksson, kärntruppen som sköter kaféet.

Det var ungdomspastorn Andreas Collin som kom med idén att göra i ordning ett ungdomskafé i bottenvåningen på Bergslagskyrkan.

– Jag tänkte att det kunde behövas ett alternativ till fritidsgården på Karlsängsskolan, berättar han.

Diskokulor i olika färger

Då fräschade upp lokalen med ny färg, ny inredning och en kafédisk som finsnickare Tore Wång gjort. I taket glittrar diskokulor i olika färger och i bakgrunden strömmar toner ur en musikanläggning.

– Det blev jättemysigt, säger Frida och det tycker Lina och Viktor också. De har varit med under resans gång och gett synpunkter på hur det ska se och vad som borde finnas där.

Karlsängsgården är ett bra alternativ för ungdomarna, förklarar Andreas, men Living Room är kanske lite lugnare och softare. Torsdagkvällarna avlutas också sista kvarten med en andakt. Att de lagt öppetkvällen just på torsdagarna beror på att gården på Karlsäng då har stängt.

Ungdomarna har även dragit igång en Facebooksida på vebben för kaféet.

– Där vi skriver vad vi gör, berättar Frida.

– Och där vi försöker bli vän med så många som möjligt, förklarar Viktor.

Karaokeanläggning

Det finns det mesta i ungdomskafét, allt från pingisbord till multispel, och mer är på gång. Lina, Frida och Viktor har planer på att ta dit en karaokeanläggning till exempel. Likaså att ordna turningar i fotboll, schack, och andra spel. De ordnar också temakvällar och kan tänka sig att ta ut kaféet utomhus i sommar. Ungdomskaféet har tre rum, det senaste är Game Room med myssoffa och tv-spel. Pingisbordet står i Pingis Room och namnet Living Room är lite dubbeltydigt. Dels kan det tydas som vardagsrum att umgås, ta det lugnt och mysigt i, förklarar Andreas, och dels som livsrum, en plats att få prata om livsfrågor, trosfrågor och liknande.

Sedan starten har det varit en hel del ungdomar som hittat hit.

– Det har funkat jättebra, säger Lina.

– Och allt är gratis utom fikat, säger Frida.

Game Room är det senast tillkomna i ungdomskaféet. Tevespel som till exempel Guitarr Hero ingår visar Frida, Lina och Viktor.
Myskafé. Ungdomskaféet Living Room håller öppet på torsdagkvällarna och nyligen iordninggjort. Mysigt, tycker Frida Rotkvist, Lina Wiklund och Viktor Henriksson som varit med under resans gång och tyckt till om hur det ska se ut.

Mer läsning

Annons