Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livaktig släktforskarförening firade 30 år

Många hundra tusen namn har passerat när släktforskarna i Nora sökt fakta om sina förfäder i bygden. Den livaktiga släktforskarföreningen har funnits i Nora i 30 år och i lördags var det jubileumsfest på biblioteket.

Annons
Släktforskare. Britt-Marie Lundell var tidigare ordförande i släktforskarföreningen. Nuvarande ordförande är Mats Eliason. På väggen bakom hänger ett släktträd med utdrag ur Bondeby-släkten, som Britt-Marie sammanställt, och som visar förgreningar till flera kända svenskar, till exempel Anja Pärson, Nisse Munk och Selma Lagerlöf.

– Vi har umgåtts sedan vi var tonåringar, och för några år sedan kom vi fram till att vi var släkt, berättar Vivanne Pernmalm och Gunnel Carlberg. Det var genom Gunnels forskning via släktforskarföreningen som det uppdagades.

– Och det har faktiskt fördjupat vår vänskap, säger hon.

Gunnel har sina rötter i Guldsmedshyttan och Vivanne hade sina förfäder i Klacka Lerberg. Numera är de båda medlemmar i släktforskarföreningen och beundrar den utställning som sammanställts till jubileet.

Släktforskarföreningens medlemmar forskar själva om sina släkter, men hjälper också andra som är intresserade, och har flera nyttiga verktyg. Lokalen i Eliasonska gården är öppen på torsdagskvällar.

– Kyrkböckerna finns ju på nätet, och vi hjälper till att hitta rätt, säger Mats Eliason som är föreningens ordförande. (Handlare Eliason som gett namn åt gården var för övrigt hans farbror.)

Föreningen har i dag 203 medlemmar. Flera projekt pågår i föreningen, bland annat att skriva in namnen på alla som fötts i Nora på dator och lagra digitalt. Första födsloboken är från 1737. Föreningen ordnar också kurser och utflykter.

Det är en konst att läsa gamla böcker och förteckningar. En som tränat mycket på det är Britt-Marie Lundell, som tidigare var föreningens ordförande.

– Det är inte helt lätt att läsa, men jag har fått öva, säger hon.

Britt-Marie släktforskar lite varje dag och har tagit fram fakta om flera stora släkter i Noratrakten, till exempel släkterna Ekestubbe, Ahlbom och Domarpelles släkt. Roligast är när man hittar bouppteckningar, säger hon. Förr kunde de vara väldigt detaljerade. Detaljer som vilka kläder som fanns, husgeråd och djurens namn och värde fanns noterat.

– Det säger ju lite om vad de gjorde och hur de levde, och hur det kan ha varit här i Nora under olika tidsperioder, säger Britt-Marie.

Hembygdsforskaren Åke Mossberg visar bilder om släktforskning och var med och startade föreningen 1981, och är nöjd med de gångna åren.

– En väldigt bra förening för alla som är intresserade av sin hembygd, tycker han.

Mer läsning

Annons