Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusstråk - kultur för alla

Omkring 12 000 besökare räknar arrangörerna med under helgens Ljusstråk, en kulturslinga med dryga hundratalet aktiviteter runt om i kommunen. Deltar gör såväl bildkonstnärer som musiker och konsthantverkare.

Annons
Eva Svensson tittar på Moa Lundholms teckningar tillsammans med Maria Viduss och Hanna Svensson.

Eva Svensson börjar tillsammans med Hanna Svensson och Maria Viduss och många andra av helgens besökare sin Ljusstråksrundtur med att se samlingsutställningen på Bryggeriet där alla deltagare finns representerade med varsitt verk.

– Sedan tänkte vi gå runt hos dem som håller till här på Bryggeriområdet innan vi åker vidare ut mot Svalbo. Jag tycker att det är fantastiskt att se hur många duktiga konstnärer vi har här omkring. Det är alltid lika roligt att se hur kreativa de är, och jag har ofta köpt med mig något hem från Ljusstråk, säger Eva Svensson.

– Det känns bra att Ljusstråk är så öppet och tillgängligt även för oss som inte är vana musei- och utställningsbesökare, säger Maria Viduss.

Från början var tanken att besökarna på Ljusstråk skulle få komma in i ateljéerna och se hur konstnärerna jobbade, men med åren har fler och fler av deltagarna valt att gå samman och ställa ut i olika offentliga lokaler.

– Vi har haft en diskussion inom föreningen och kommit fram till att vi vill ha både ock. Ljusstråk har vuxit sig väldigt stort och en del tycker att det är svårt att ta emot alltför mycket folk hemma, säger kultursekreterare Elin Sörman som själv ägnar lördagen åt att besöka nya Ljusstråkskonstnärer och söndagen åt att guida utställarna från Noras vänorter i Tyskland och Italien runt på resten av Ljusstråk.

Mässingsslagaren Lennart Andersson är ny som Ljusstråksutställare. Han ställer ut i den lokal på Bryggeriet dit han håller på att flytta hela sin verksamhet.

– Jag tycker att det här är jätteroligt att det kommer så många människor som visar intresse för det jag gör, säger han.

En bit därifrån sitter Moa Lundholm med ett papper i knät och tecknar blomsterslingor medan hon lyssnar till besökarnas tankar kring hennes barnboksteckningar. Och i längan med små konstverkstäder står keramikern Anna Dahlberg och knyter snören i små keramikhjärtan.

– Det har varit otroligt mycket folk här, en del redan innan vi öppnade. Vi försökte räkna besökarna, men nu tror jag att vi har tappat bort oss helt, säger hon.

Ljusstråk lockar omkring 12 000 besökare i helgen, många av dem påbörjar konstrundan vid Bryggeriet där årets samlingsutställning finns.
Ulla Mihnoss besöker Sara Sporre och Anna Dahlberg. Anna och Sara försökte räkna sina Ljusstråksbesökare men hann inte med och fick ge upp redan efter en timme.
Mässingsslagare Lennart Andersson är ny Ljusstråksutställare. Ny är han också på Bryggeriområdet, där han öppnar sin verksamhet i oktober.
På vinden ovanför samlingsutställningen hänger verk av de 350 Noraelever som i veckan tagit del av Ljusstråksutställningen för att sedan själva skapa konst.

Mer läsning

Annons