Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusstråk slår nya rekord

Tavlor, skulpturer, sång, dans och smycken. Runt 120 programpunkter har besökarna att välja bland under Ljusstråkshelgen.

Annons
Pratar ljusstråk. Ingrid Högström tillsammans med Gun och Lars Jansson, som åkt från Stockholm för att få se bland annat hennes tavlor i helgen.

– Vi har fler utställare än någonsin. I fjol sa vi att det inte går att växa mer, men det har vi gjort ändå, berättar kultursekreterare Elin Sörman.

I konsthallen hänger fem av konstnärerna sina tavlor tillsammans. Berit Bergman, Inga Dybeck, Marianne Freyne-Lindhagen, Ingrid Högström och Mariaana Saarimäki har träffats i gruppen Born Mirus under några år för att diskutera konst, både sin egen och andras.

– Det är otroligt värdefullt att ha den här gruppen att prata med när man har kört fast, säger Berit Bergman.

Alla fem har ställt ut under flera Ljusstråk, många av dem både hemma i egna ateljén och tillsammans med andra.

– Det som är så roligt med Ljusstråk att det kommer människor som kanske aldrig skulle komma till ett galleri för att titta på våra tavlor. Här har man nog den bredaste publik man kan få, säger Ingrid Högström.

Gun och Lars Jansson hamnade på Ljusstråk av en slump förra året. För dem kändes det självklart att åka från Stockholm tillbaka till årets Ljusstråk.

– Det är ett fantastiskt evenemang. Förra året gick vi runt och tittade så länge vi orkade, och det är planen i dag också, säger Gun Jansson.

Från Sydafrika

En av årets nya utställare är Theresa Stanbridge. Hon är 88 år och nyinflyttad från Sydafrika där hon målat och ingått i konstnärsgrupper i hela sitt liv. Tanken var att hon skulle delta i Ljusstråk redan i fjol, men hon blev krasslig och var så nervös att hon ställde in sin medverkan. I år har grannarna hjälpt henne hänga sina tavlor på innergården nedanför Kungsgatubacken. Bland blommor, landskapsmålningar och stadsmotiv hänger ett självporträtt och Theresa Stanbridge berättar att hon började som porträttmålare. Självporträttet är den enda tavla hon inte numrerat och satt ett pris på.

– När mitt barnbarn frågade om det så sa jag bara att ”vem skulle vilja köpa en bild av mig?”. Men se, det ville han. Så den tavlan har jag lovat bort till mitt barnbarn.

Theresa Stanbridge är med sina 88 år den äldsta utställaren under Ljusstråk. Med hjälp av sina grannar har hon hängt sina tavlor på innergården där hon bor.
Inger-Stina Källströms kaffedrickande tanter ingår i en av 89 utställningar under Ljusstråk.
Gunvor Esplund-Larsson återkommer till Sylvia Knuuths utställning i församlingshemmet varje Ljusstråk.  - Hon målar med såna härliga färger. Jag blir glad av hennes tavlor, säger hon.

Mer läsning

Annons