Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalen utdömd av miljöinspektör

Aktivitetskällan har fått stänga kafét i Bryggeriet – lokalen döms ut av miljökontoret.Den är inte anpassad för livsmedelshantering anser miljökontoret efter att ha gjort en inspektion.

Annons

Kafélokalen når inte upp till de grundläggande krav som finns i livsmedellagstiftningen, slår miljöinspektör Marie Jonsson på Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, fast. Den är mycket svår att hålla ren. Golvet består av grus och asfalt och väggarna av skrovlig lerklining. Obehandlat trä finns i lokalen och taket är svårt att rengöra. Även städförråd saknas.

Tvättställ saknas

Det finns heller inte förutsättningar för personalen att hålla en god hygien, menar Marie Jonsson, eftersom det saknas tvättställ, omklädningsrum och personaltoalett. Dessutom är lokalen inte skadedjurssäker. Skadedjur kan ta sig genom springor och glipor vid bland annat dörrarna, och i sin tur förorena livsmedlet.

Inspektionen gjordes i slutet av augusti och då stoppades kaféverksamheten och all form av livsmedelshantering. Om lokalen ska användas för livsmedelshantering i framtiden måste bristerna åtgärdas, förklarar Marie Jonsson. Tidigare var den tänkt för konstmide åt en konstmed som senare avstod från lokalen.

Ny lokal nästa år?

Var Aktivitetskällan ska ha kafé i Bryggeriet nästa säsong är inte klart. Under Ljusstråk som är den största försäljningshelgen löste det sig genom en kort flytt.

– Det var ju så lyckligt att vi fick tillfälligt tillstånd att ha kafé vid vårt nya bageri som också ligger i Bryggeriet, förklarar Lena Wendel på Aktivitetskällan.

Hon är övertygad om att det löser sig med lokal till nästa säsong, däremot blir det inte i den nu utdömda lokalen.

– Varken vi eller Norabostäder har några planer på att förstöra den gamla fina byggnaden genom att bygga om den, förklarar hon.

Mer läsning

Annons