Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Louise först att få Björn J:son Lindhs stipendium

Församlingen har instiftat ett helt nytt stipendium i Björn J:son Lindhs namn för unga instrumentalmusiker.

Annons
Stipendiat. Louise Kvarnbrant får Björn J:son Lindhs stipendium för unga instrumentalmusiker. Hon spelar både fiol både gitarr.

Första stipendiaten blir Louise Kvarnbrant och utdelningen sker i samband med julkonserten på söndag i Nora kyrka.

– Det känns ju jättebra såklart, det är verkligen en stor ära att få ta emot stipendiet, säger Louise Kvarnbrant som spelar både fiol och gitarr och jobbar som mattelärare på Örebro universitet.

Musiken betyder väldigt mycket för henne och hon spelar allt från klassiskt till folk- och populärmusik.

– Det är mitt största intresse, lyssna, spela olika instrument, olika slags musik, det innebär så mycket, musiken är verkligen en stor glädje.

Spelat fiol har Louise gjort ända sedan hon var fem år. Då i Nora kommunala musikskola. Efter att musikskolan lades ned fortsatte hon att ta privatlektioner. Gitarren började hon med senare på egen hand.

Stipendiet omfattar förutom ett diplom också 5 000 kronor. De tänker hon öronmärka för musiken.

– Det jag tänkt är att ta lektioner, att använda dem till musiken. När man får ett sådant här stipendium vill man verkligen använda det till det det är till för.

Stipendiet delas ut på julkonserten på söndag. Där ska Louise vara med och spela i nedlagda Nora Kammarorkester som återuppstår en gång om året.

Björn J:son Lindhs stipendium

Att instifta en fond med ett stipendium i Björn J:son Lindhs namn för unga instrumentalmusiker klubbade kyrkorådet på sitt senaste möte.

Grundplåten till fonden är från överskottet från sommarens konsert med Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Stefan Blomqvist och Marie Nordenmalm.

Stipendiet är tänkt att uppmuntra, utveckla och lyfta fram instrumentalmusiken. Det delas ut varje år vid julkonserten i Nora kyrka till en instrumentalmusiker som är högst 25 år. Det är kyrkorådet som beslutar vem som får stipendiet.

Privatpersoner och företag har också möjlighet att ge gåvor till fonden året runt och i samband med högtidsdagar, minnesgåvor vid begravningar och eventuella överskott från konserter och andra musikala arrangemang.

Mer läsning

Annons