Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande nystart

Nu upplever Norabygdens konstförening ett uppsving och något av en nystart. Medlemsantalet växer och föreningen ordnar konstresor som är väldigt uppskattade.

Annons
Nystart. Det är något av en nystart för Norabygdens konstförening. Här planerar styrelsen för kommande konstresor, närmast Erika Söderqvist och Ture Österberg.

– Då sammanfattar vi. Årets resor blev en succé och på grund av resorna har vi fått nya medlemmar.

Ture Österberg knackar till i bordet med en klubba som liknar en krycka – ett konstverk. För här är till och med ordförandeklubban konstfull.

Vi befinner oss på föreningens styrelsemöte i sammanträdesrummet på biblioteket.

Atmosfären är avslappnad, lättsam och högt till tak bland styrelsens ledamöter. De diskuterar bland annat kommande konstresor och konstinköp. Både kortare och längre dagsresor.

Väveriet i Klässbol i Arvika kanske? En resa till Stockholm?

– Sedan skulle vi kunna ha ett årligt besök till utställningen vid Tysslingen, ha det som en stående punkt, säger Marianne Berg, som tillsammans med Hans Knutsson är ansvarig för konstinköpen. Föreningen köper in konst för minst halva medlemsagiften som sedan lottas ut bland medlemmarna.

Tysslingen är en bra idé tycker de. Erika Söderqvist och Mona Magnusson som ansvarar för resorna får i uppdrag att ”spåna vidare” på tänkbara konstresor.

Föreningen har nu 78 medlemmar och växer för fullt. Som mest har föreningen haft över 100 medlemmar, men upplevde en nedgång och är nu på väg upp igen.

– Det har spridit sig att vi har så trevligt, berättar Ture Österberg, ny ordförande sedan årsmötet i mars.

Att åka på konstresor är toppen tycker de, och det drar också nya medlemmar. De har varit och tittat på Lars Lerins konsthall Sandgrund i Karlstad, sommarutställningen på Säfstaholms slott med Elli Hemberg och Greta Gerell och Galleri Astley i Uttersberg nu i oktober.

– Säftsaholm med de båda kvinnorna som ställde ut var helt fantastiskt och det var jättebra guider, förklarar Berit Elgström, sekreterare.

– Det har varit bra guider överallt, det är väldigt viktigt, förklarar Erika Söderqvist.

– Uttersberg var en positiv överraskning för mig, det var jättebra, berättar Gunilla Österberg, föreningens kassör.

Föreningen samarbetar också med andra och har en del projekt på gång. Så finns det även en tanke om att kanske uppmuntra och uppmärksamma någon yngre konstnär varje år, berättar Hans Knutsson.

Föreningen har en hemsida (på portalen www.konstforeningar.se) som Jan Elgström sköter. Där finns även bilder och berättelser från föreningens konstresor. Föreningen vill gärna ha ännu fler medlemmar, och alla är välkomna, förklarar Ture.

Årsmötet blir tisdagen den 4 mars.

Konstfull ordförandeklubba. Här med Gunilla Österberg, Jan Elgström och Berit Elgström i bakgrunden.
Konstresa. Jan och Ulla William-Olsson på en av konstresorna i glatt samspråk med Berit Elgström.

Mer läsning

Annons