Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugna gatan blev bussgata

Fram till för en dryg vecka sedan var C-G Svenssons liv i kvarteret Blomman, på Herrgårdsgatan i Nora, lugnt och fridfullt. Sedan dess trafikeras Herrgårdsgatan av bussar i ett test att få bort bussarna från torget.

Annons
C-G Svenssons lugna liv på Herrgårdsgatan har blivit en plåga.BILD: TOMAS KÄLLBERG

– Vi visste inte något om att bussarna skulle dundra förbi här, säger C-G Svensson.

Valdes med omsorg

Lägenheten valdes med omsorg när flyttlasset gick till nybyggda kvarteret Blomman i november förra året. Utsikt från köksfönstret över Herrgårdsgatan och Swedice arena och en balkong mot Herrgårdsgatans södra del, ner mot stationsområdet.

– Det har varit väldigt lugnt, säger C-G Svensson. Men så i måndags för en vecka sedan vaknade jag med ett ryck och rev ned väckarklockan i rena förskräckelsen.

Sedan den 12 juli testas nämligen att få bort busstrafiken från Nora torg och man har då valt att i stället låta bussarna köra Skolgatan och Herrgårdsgatan ned till det resecentrum som planeras vid stationsområdet.

– Jag har full förståelse för att man vill ha bort bussarna från centrum, men jag tycker att man borde pratat med oss som bor här. Det är värst på morgnarna då det går väldigt många bussar förbi, säger Svensson.

C-G Svensson reagerade med bestörtning när omläggningen av busstrafiken var ett faktum och har sedan dess försökt påpeka problemen för såväl politiker som ansvariga tjänstemän.

– Jag har fått en del svar och reaktioner och här inne på gården pratar alla om de många bussarna. Min uppfattning är att man borde samråda med folk innan man genomför något sånt här.

Buss- och bilfritt

C-G Svensson säger att han vill att Nora ska vara en bra stad att bo i, och menar att ett buss- och bilfritt Nora centrum skulle fungera alldeles utmärkt.

– Jag tror det skulle vara till köpmännens fromma, säger han. Och avstånden i Nora är så korta att det inte skulle vara något problem att bygga ett nytt rese-centrum i änden av Skol-gatan i stället.

Teststräcka?

Och just teststräckan förbi Herrgårdsgatan är det som förbryllar Svensson mest.

– Den planerade bussgatan är ju inte tänkt att gå här så jag vet faktiskt inte vad det är de testar.

Mer läsning

Annons