Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat år firas med oktoberfest

Ett lyckat, men ansträngande år. Så sammanfattar Silke Frank, kaféägare i Nora, sitt första år.

Annons
Silke Frank och Sarah Henriksson på Silkes kafé firar ett år med Oktoberfest.

Kaféet och bageriet i Göthlinska gårdens trädgård har hon byggt upp från grunden.

– Jag har haft stort stöd och hjälp från kommunen och miljökontoret, berättar Silke.

Det är kämpigt att vara företagare på en liten ort, de ekonomiska marginalerna är inte stora. Men nu har hon en återkommande kundkrets på sitt kafé.

Lovordar nätverk

Dessutom lovordar hon det nätverk av kvinnliga företagare som finns i Nora.

– Det är fantastiskt att det finns. Jag har lärt mig otroligt mycket av andra kvinnliga företagare här.

I lördags firade kaféet ettårsjubileum och vad kunde passa bättre i oktober än en riktig oktoberfest? Silke kommer från Köln i Tyskland, och har tagit med sig många av sina mattraditioner till Sverige.

– Oktoberfest betyder väldigt mycket god mat för oss, säger hon.

Tyska specialiteter

Till festen hade hon bakat tyska specialiteter. Här finns till exempel Bredzen, en typ av salt bröd som äts i Bayern till Oktoberfesten. Silke har också bakat Donauwelle, en körsbärskaka med vaniljsmörkräm, och Schwartzwälderkirsch, riktig Schwartzwaldtårta med körsbär.

– Jag är ekonom i grunden, men mat har alltid varit min stora hobby, berättar hon.

Hon har också kunnat använda alla äpplen från de gamla äppelträden i trädgården vid Göthlinska gården.

– Det känns väldigt roligt att kunna använda gårdens egna äpplen. 99 procent av alla råvaror jag använder är ekologiska. Får jag inte tag i ekologiska ingredienser, avstår jag hellre från att köpa icke ekologiska.

Tips och musik

Oktoberfest firades också med tipspromenad, ponnyridning och musikunderhållning. I ett tält bakom kaféet sålde flera andra kvinnliga företagare från nätverket sina produkter.

Mer läsning

Annons