Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lydigt vid Finnsjöstrand

138 hundar deltog i brukshundsutställningen på Finnsjöstrand på Kristi himmelfärdsdagen. Det var Nora brukshundklubb som anordnade den årliga utställningen och lydnadsprovet, som lockade hundägare från hela Mellansverige.

Annons
Vill hälsa. Efter ett väl utfört lydnadsprov i elitklassen tar sig ”Lova” friheten att hälsa på NAs utsända.

– Det viktigaste är inte att vinna, huvudsaken är att man har trevligt.

Det säger Peter Fredriksson med valptiken Don Fidos Finding Neverland, kallad ”Winnie”. De har åkt ända från Nyköping för att ställa upp i utställningen i Nora. ”Winnie” är fem månader gammal men har redan hunnit med tre utställningar.

– Det är bra för psyket att de utsätts för olika situationer.

Glädjen tar över ibland”Winnie” deltar i en klass för tikar av rasen briardhund. I hennes klass ställdes två andra tikar ut, och de fick börja med att springa runt i ringen bredvid sin förare. Glädjen tar ibland överhanden och det är inte alltid lätt att gå fot när man vill hälsa på nya vänner. ”Winnie” hoppar ibland entusiastiskt till bredvid sin matte, men lyckas sansa sig när det gäller. Sedan tar domaren in en hund i taget för att bedöma dess exteriör efter rasstandarden. Winnie går segrande ur ringen.

– Vi är jättenöjda. Nu stannar vi kvar i några timmar och ska träffa ”Winnies” uppfödare, säger Peter Fredriksson.

Anna Maria Borgshed är arrangör av utställningen och hon tror inte att så många tar den på så blodigt allvar.

– Många ser det nog som en social grej, det är trevligt att åka runt och träffa andra hundägare. Jag tror inte att det är så många som blir besvikna om de inte vinner, ofta är man medveten om hundens kvaliteter.

En van vinnareNågon som dock är van att vinna är sexåriga rottweillern ”Lova”, som egentligen heter Korad LP1LP2. Tillsammans med matten Ann Landberg gör de lydnadsprovet i en inhägnad nära vattnet. Med odelad uppmärksamhet utför ”Lova” allt vad matte ber om. Domarsiffrorna blir höga – idel åttor, nior och tior.

Tredje dagen i rad– Jag är nöjd, men det hade kunnat gå bättre. Det här är tredje dagen i rad vi tävlar, så det kanske inte är så konstigt, säger Ann Landberg.

Nästan varje helg är de ute och tävlar i elitklasserna.

– Jag gillar verkligen att tävla och jag har en helt underbar hund, säger hon och skänker en öm blick till ”Lova”.

Storvinnare. Engelaiz Penny Lane till vänster, tillsammans med Enchanters Enyas Ecco, var storvinnare och blev båda svenska utställningschampion.

Mer läsning

Annons