Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-motionär blev stoppad från att tala

Hanne Alvner (M) blev på onsdagens fullmäktigemöte stoppad av ordförande Monika Aune (MP) från att tala i talarstolen. Först efter att Hanne Alvner ”hotat” att gå till media fick hon tala.

Annons

Det blev en mycket märklig situation, menar Hanne Alvner, som känner sig beklämd och fundersam.

Som ledamot av fullmäktige skrev Hanne Alvner i september 2010 en motion om att Nora kommun borde anställa fler skolsköterskor. Sedan valet är hon inte längre ledamot men hade nu fått svar på sin motion och ville gärna gå upp i talarstolen för att yttra sig.

Ordväxling

Men Hanne Alvner blev stoppad eftersom hon inte längre hör till kommunfullmäktige. Efter en kort stunds ordväxling där Hanne Halvner menade att hon lika gärna kan gå direkt till media med sitt yttrande, fick hon gå upp igen och börja tala.

Monika Aune som sedan valet är ny på ordförandeposten undrade också om Hanne Alvner var ledamot när hon skrev motionen: ”Ja”. ”Kom då”.

– Men den frågan tycker jag egentligen inte att jag skulle ha behöva fått, eftersom man måste vara fullmäktigeledamot för att få skriva en motion, anser Hanne Alvner.

I motionen föreslår hon att kommunen ska anställa fler skolsköterskor. Riktlinjerna som skolsköterskornas riksförening satt och som ursprungligen kommer från socialstyrelsen ligger på 400 elever per sköterska. Men i Nora går det 550 elever på en sköterska.

Stöd av S och V

– Skolhälsovården är en lagstadgad verksamhet, eleverna har rätt till en bra skolhälsovård och skolsköterskorna är väldigt viktiga, säger Hanne Alvner.

Nu har hon fått motionssvaret att en utökning av skolsköterskor kommer att ”beaktas i budgetarbetet”. Att utöka skolsköterskorna fick hon stöd för av S och V redan när motionen utreddes i barn- och utbildningsnämnden.

– Det gladde mig, men jag undrar ju också varför ni inte tillsatte fler sköterskor under de tolv år ni hade hade makten, sade hon från talarstolen.

Mer läsning

Annons