Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnusson lämnar styrelsen

Att avbryta förhandlingarna med Socialdemokraterna och Vänstern fick Kristdemokraternas kommunalråd och gruppledare Anna Magnusson att på torsdagen avsäga sig sin styrelseplats i KD. Därmed uppenbaras en djup spricka i partiet.
-Hur jag kommer att agera i övrigt vet jag inte än, säger Anna Magnusson. Mer än att jag tänker sitta kvar i kommunfullmäktige.

Annons

Sent i onsdags meddelade Kristdemokraternas ordförande John Sundell att en enhällig KD-styrelse beslutat att avbryta de långt gångna förhandlingarna med Socialdemokraterna och Vänstern. Detta trots att KD-styrelsen vid två tidigare sammanträden beslutat gå vidare i dessa förhandlingar.

-Styrelsen var inte enig, säger Anna Magnusson. Jag ville fortsätta förhandla och tycker vi fått en väldigt bra position för Kristdemokraterna att bedriva sin politik ifrån. Det enda som återstod var att skriva en gemensam valplattform.

KD-styrelsen tycks svaja friskt. Partiet tog det tuffa beslutet att hoppa av från den sittande majoriteten då man inte ansåg sig kunna arbeta ihop med Norapartiet, och redan dagen efter följde Centern, Folkpartiet och Moderaterna efter – och därefter har det politiska läget i Nora varit kaotiskt.

-Jag har fört fram KD-styrelsens beslut hela tiden och stått för den trots att jag fått mycket skit för det, säger Magnusson. Men nu vänder styrelsen och lämnar mig kvar ute i kylan. Jag känner mig otroligt sviken av KD-styrelsen.

Anna Magnusson är både arg och ledsen när NA når henne under torsdagen.

-Jag tycker det här visar på feghet, säger hon. Det fanns inga sakliga grunder att avbryta förhandlingarna. Jag tycker att vi endast har att välja på ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänstern eller att arbeta i opposition. Att styra med någon flytande majoritet innebär att vi måste samarbeta med Norapartiet och det har vi ju redan beslutat att inte göra.

Vad händer nu?

-Jag vet inte än. Jag har avsagt mig min styrelseplats i Kristdemokraterna.

Kommer du att hoppa av dina politiska uppdrag i övrigt?

-Jag kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige, det är det enda jag är säker på idag. Där har medborgarna valt in mig och det uppdraget vill jag förstås slutföra.

Kan det här innebära att du blir en så kallad politisk vilde?

-Jag är kristdemokrat, men uppenbarligen finns det skillnader inom partiet som kan visa sig nu. Om jag eller någon annan är vilde kan jag inte uttala mig om.

Mer läsning

Annons