Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill fynda antikt

Intresset för den 25-årsjubilerande Antikmässan i Nora är stort. I dag trängs besökarna bland 240 utställare på bandyplanen vid Karlsängskolan.

Annons
Lugnet före stormen. De första timmarna på tisdagseftermiddagen kommer samlarna, då blir det rusch, säger utställaren Ann-Catrine Gustafsson från Örebro.

– Det är full fart, säger mässgeneral Curt-Eric Hermansson.

– Vi har 240 utställare i år, och så mycket mer kan vi inte ta emot. En del är här för första gången, men många har varit med i många år.

Antik- och samlarmässan i Nora är en av de största i landet och inleder i dag årets Noradagar. Men sedan fem år tillbaka tjuvstartar mässan redan på tisdagseftermiddagen.

Göteborgare som fyndar

En av dem som passar på att vara först att fynda är Yann Beaunez från Göteborg som slår till på ett par ormskinnspumps för 200 kronor. Yann Beaunez är en av utställarna på mässan som skyndar runt för att se vad han kan hitta hos sina kollegor och konkurrenter. Skorna köper han hos Ann-Catrine Gustafsson från Örebro som deltagit i antik- och samlarmässan i över tio år.

– Det är en riktig köprusch nu de första timmarna när samlarna kommer, säger hon.

Birgitta Johansson packar upp det sista vid sitt mässbord samtidigt som hon tar emot de första kunderna. Hemma i Skövde har hon en butik ihop med en vännina.

– Både butiken och mässorna vi åker runt på har blivit som en hobby vi har, säger hon.

Porslinsfat från 1880-talet

Thor Holta från Mysen i Norge har varit utställare i Nora i många år, men numera kommer han bara för att handla. Bland de första fynden i år finns ett porslinsfat från 1880-talet.

– Sånt här är roligt att hitta. Foten saknas, men det har jag en hemma, säger Thor Holta.

– Annars tittar jag lite efter månskensamplar eller gammaldags fyllehundar och fyllesvin (karaffer). Jag såg en nyss, som jag går och funderar på. Priset var okej, men jag har ju en hemma som är nästan likadan.

1880-talskeramik. Thor Holta är nöjd med fatet han fyndat. Foten saknas, men det har han en hemma.
Fritidsintresse. Birgitta Johansson från Skövde har utställandet på antikmässor som en hobby, här tillsammans med sambon Lennart Blomkvist.
Tvåhundra kronor gav Yann Beaunez för pumpsen i ormskinn och dess orginalkartong.

Mer läsning

Annons