Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville bryta arm i Nora

I går hölls armbrytningsturneringen Bagarns minne för tionde året i rad. Armbrytare från hela Sverige kom till Nora Folkets park för att delta, men även för att få träffa legendaren Allen Fisher.

Annons
Supermatch. Legendaren Allen Fisher bröt arm mot svenske löftet Freddy Gunnarsson.

26 VM-guld i armbrytning och 34 år inom sporten gör Allen Fisher från San Diego, USA till en legendar. I går kom han till Folkets park för att fira Bagarns minnes tioårsjubileum.

Allen Fisher tyckte aldrig om skolan. Han gjorde vad som helst för att inte plugga, till exempel skalade han tennisbollar. Skalandet gjorde honom oerhört stark i underarmarna vilket i sin tur gjorde honom till en utmärkt armbrytare.

I USA har armbrytning en lång tradition, medan den i Sverige och övriga Europa är en ganska ung sport. Det var först 1987 som armbrytningen kom till Europa på riktigt, året efter att armbrytarfilmen Over the top med Sylvester Stallone kom ut.

– Sporten spreds tack vare filmen, som jag för övrigt var med i, berättar han.

Over the top var även namnet på världens största armbrytartävling på 80-talet, och stora delar av filmen med Stallone spelades in under tävlingen – som Allen Fisher så klart vann.

Under lördagen fick Allen Fisher bryta arm mot det svenska löftet Freddy Gunnarsson i en supermatch. Fisher vann med 4-1.

Bagaren Lennart Jakobsson, som turneringen är döpt efter, hade sitt bageri på Kungsgatan i Nora. Han vann det första svenska mästerskapet i armbrytning på Cirkus i Stockholm 1933.

Kompismatch. Jimmy Nyqvist bjöd in Allen Fisher till jubileet efter att de träffats på tävlingar i USA.

Mer läsning

Annons