Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marken vid Digerberget räddad

Nora kommun byter nu till sig 75 hektar skogsmark i Pershyttan av Sveaskog mot 170,8 hektar i Nor. I mellanskillnad får kommunen en halv miljon kronor. Det beslutade fullmäktige på vårens första möte.

Annons

– Det känns otroligt bra. Det är inte bara ett bra rekreationsområde utan det har också stor potential för till exempel utveckla industriområde, säger Solveig Oscarsson (S).

Och många Norabor och föreningar som använder Digerbergsområdet är säkert lättade nu när det räddas från den skogsavverkning Sveaskog hade planerat, menar hon. Det kommer att bli en viss varsam avverkning, men utifrån en plan som tar hänsyn till kultur och natur och i dialog med föreningar och boende.

Anledningen till att kommunen ville ha marken är att många Norabor använder området runt Digerberget till friluftsliv. Föreningarna gick också ihop och protesterade kraftigt mot Sveaskogs planerade avverkning, eftersom det finns allt från cykelleder till skidspår, strövområden och stigar där.

I debatten inför beslutet tyckte David Stansvik (V) att det vore dumt att inte ta möjligheten att byta till sig Digerbergsmarken nu när kommunen hade chansen.

– Det finns en icke obetydlig risk att det går om intet. Nu har vi en möjlighet att förvärva området och då tycker jag att det vore tråkigt att inte ta möjligheten. Den kommer inte tillbaka.

Även William Grönlund (MP) tyckte att kommunen ska göra det.

– Vi garanterar ett säkert skydd för området och genomtänkt avverkning.

Men långt ifrån alla politiker gillade idén att göra bytet. Oppositionsrådet Helena Vilhelmsson, C, menade inför beslutet att kommunen inte borde göra det.

– Nu är kommunen på väg att fatta ett dåligt ekonomiskt beslut, säger hon med udden riktad mot Sveaskog.

– Sveaskog kommer att jubla när den här affären är genomförd, och de slipper ta social hänsyn på avverkningen, förklarar hon.

Andreas Vidlund (SD) tycker detsamma.

– Det känns väldigt dumt att ge bort kommunala pengar till Sveaskog, säger han.

Bytet har redan varit återremitterat en gång. Dels för att kontrollera värderingen av skogen och dels för att fråga Sveaskog om de kunde tänka sig att sälja Pershyttemarken i stället för att byta bort den. Det kunde de inte. Marknadsvärdet på den mark kommunen byter bort visade sig också vara några hundra tusen högre än vid den första värderingen. Några extra pengar från Sveaskog lyckades man dock inte förhandla till sig.

Området som kommunen byter bort ligger i Nor mellan Fogdhyttan och Vikersvik och innehåller 154 hektar produktiv skogsmark mot 66,5 hektar produktiv skogsmark i Pershyttan.

Markbytet klubbades igenom under onsdagens fullmäktigemöte i Stadshotellet, efter en ganska lång debatt. C, NP och SD yrkade avslag och reserverade sig.

Den samlade oppositionen är kritisk mot nya förskolebygget för 25 miljoner, inte minst för att nu finns en privat aktör som håller på att starta en friförskola, förklarar oppositionsrådet Helena Vilhelmsson (C).

Mer läsning

Annons