Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa med fokus på jobb och utbildning

Här möts arbetsgivare, skolor, elever och arbetssökande. Det är arbetsmarknadsmässa i Nora idrottshus. I fokus står jobb och utbildning.

Annons
Snack om jobb och framtid. Eleverna Linnea Nordlund och Clara Olofsson diskuterar studentliv med Sofia Fredriksson och Kristin Eriksson från Karlstads universitet.

–Jag gillar idrott och jag gillar att träna. Jag skulle gärna jobba i försvaret. Men först vill jag utbilda mig till bilmekaniker på gymnasiet. Men jag har inte bestämt om jag söker till gymnasiet i Örebro eller Lindesberg, säger Kim Löfgren.

Kim är en av de cirka 250 elever som besöker arbetsmarknadsmässan idag. Han ska inom kort göra sitt gymnasieval och hoppas nu få hjälp i detta via mässan.

Lucas Lindeheden pluggar redan på Lindeskolan. Han ska bli elektriker. Nu sköter han mässmontern för skolan tillsammans med klasskompisen Adam Thybeck. Att utbilda sig till elektriker rekommenderas av killarna.

– Det finns jobb i princip direkt efter utbildningen, säger Lucas.

Det är just det här det handlar om, att skapa förutsättningar för jobb. Och ofta är nyckeln till jobbet en utbildning.

– Med mässan vill vi skapa en mötesplats mellan arbetsmarknad, utbildningar, arbetssökande och studerande. Och vi vill visa de blivande gymnasieeleverna alla de yrkesroller som finns att välja på, säger Claes Dyst, rektor på Hjernet, Nora kommun.

– Och vi vill belysa den arbetskraftsbrist som hotar inom några år på grund av en stor generationsväxling. Och vi vill prata jobbmöjligheter med de som besöker mässan, säger Tommy Botström, Arbetsförmedlingen i Nora.

Arbetsmarknadsmässan arrangerades på onsdagen. Förmiddagspasset ägnades främst åt gymnasieval och blivande gymnasieelever. Eftermiddagen viktes åt arbetssökande, vuxenstuderande och allmänhet.

– Det är andra mässan vi genomför på detta vis. Första mässan var en omvänd gymnasiemässa medan vi nu breddade arrangemanget till en stor arbetsmarknadsmässa, säger Claes Dyst.

Alexander Nybäck och Frida Ryngevall går i årskurs 9. Deras gymnasieval är redan klart.

– Jag ska plugga på Virginska skolan, säger Frida.

– Jag ska läsa teknik på Tullängsskolan, säger Alexander.

Att få plugga i Örebro

kändes viktigt för dem båda.

– Ja, jag vill till storstan, säger Alexander.

– Jag valde mellan Virginska eller Karolinska i Örebro, säger Frida.

Många gymnasieskolor är här i dag, bland annat Lindeskolan och Pihlskolan.

– En sådan här mässa är väldigt viktig för oss. Att få chansen att visa upp Lindeskolans stora bredd som gymnasieskola, säger Eva Boström, rektor på Lindeskolan.

Arrangerade mässan gjorde Arbetsförmedlingen, Nora kommun med Hjernet och Entreprenörskap i Skolan.

Totalt 600 besökare räknade arrangörerna in under mässdagen.

Marknadsföring med musik. Med popbandet Escort the Princess lockas till studier på Lindeskolans estetiska program. Sångaren Emil Funke samt Markus Törnkvist, Joakim Eriksson, Sebastian Dabnur och Jesper Hugosson.
Att jobba i Nora. Christian Bouvin och Andreas Bouvin från Europrofil diskuterar jobb med eleverna Frida Ryngevall och Alexander Nybäck.

Mer läsning

Annons