Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massage för nyfödda Norabor

Efter ett uppehåll på 15 år finns det åter kurser i babymassage för nyblivna Noraföräldrar. Under hösten har Ullis Almnor gått en instruktörsutbildning och hållit i en första grupp, till våren drar verksamheten igång på allvar.

Annons
Under hösten har Ullis Almnor utbildat sig till instruktör för babymassage, i utbildningen ingick att leda en examensgrupp hemma i Nora - där det inte funnits kurser i babymassage på 15 år.

Till instrumental avslappningsmusik samlas familjerna på golvet på Familjecentralen i Nora. Lager efter lager av kläder plockas av och snart ligger fem varma bebisar nakna på varsin handduk på golvet medan snön yr i kylan utanför fönstret. Med händer mjuka och glansiga av massageolja börjar mammorna och papporna långsamt massera barnens fötter och ben.

– Det gillar nästan alla barn, därför börjar vi med det, berättar Ullis Almnor.

Under hösten har hon gått en internationell utbildning för att bli babymassageinstruktör. Höstens kurs hemma i Nora är hennes examensprojekt. Färdigutbildad räknar hon med att dra igång nya grupper i början av februari. Sedan är målet är att kunna arbeta med babymassage en dag i veckan, i första hand i Nora men kanske även i någon av grannkommunerna.

– Jag har fått mycket massage själv, och masserat familjen en del hemma. Det är väldigt avslappnande även att ge massage. Babymassage är något jag själv saknade när mina barn var små. Jag vet att det har funnits grupper i Nora, men jag tror att det är minst femton år sen, säger Ullis Almnor.

Babymassage ges på barn från ungefär två månaders ålder. I vissa fall kan massagen hjälpa mot kolik och ont i magen när barnen är små.

– Men egentligen är det ingen behandling. Det handlar mest om närhet, anknytning och en mysig stund tillsammans.

Under kursen visar Ullis Almnor föräldrarna hur övningarna är tänkta att göras, men sen är det upp till varje familj att hitta rätt tillfälle att massera sitt barn på hemma.

Marie Fredriksson Blom gick på babymassage med första barnet, och har gått på Ullis kurs i höst med sitt tredje barn.

– Det är bra att bli påmind. Det blir av att jag använder det mera hemma då. Man får en mysig stund tillsammans när man masserar sitt barn, säger hon.

Malin Liljeberg håller med, och säger att Ullis Almnor gått igenom övningarna på ett bra sätt.

– Det märks att barnen tycker om massagen. När Emilia var liten hade hon lite ont i magen och då visade sköterskan på BVC hur man kan massera magen. Det tyckte jag hjälpte henne då. Nu har hon varit med sista gången på den här kursen och fått massera sin lillebror. Det var helmysigt, säger Malin Liljeberg.

Emilia Liljeberg masserar armarna på lillebror Elliot, pappa Morgan och mamma Malin tittar på och lär sig de också.
Livia Wester får ansiktsmassage av mamma Sandra Wester.
Med varma oljiga händer stryker mamma Marie Fredriksson Blom sonen Albin över ryggen.
Instruktören Ullis Almnor går igenom och visar massageövningarna på en docka.
Massageoljan och nappen inom räckhåll.

Mer läsning

Annons