Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässingsslagare snart på plats

Nu kommer en mässings-slagare från Blekinge till Bryggeriet.Till sensommaren hoppas Lennart Andersson vara i gång på plats med sitt hantverk.

Annons

Mässingsslagare är i dag ett mycket ovanligt hantverk. Men Lennart Andersson från Blekinge kan den konsten. Han har arbetat med mässing i hela sitt liv.

– Jag började med det när jag var 19 år, berättar han.

Först hos Karlskrona lampfabrik, sen startade han eget 1983. Han håller till mellan Karlskrona och Kalmar, men kommer nu att flytta upp hela verksamheten till Nora. Att han fick nys om Bryggeriet beror på konstsmeden Örjan Holm, de känner varandra sedan tidigare.

– Vi gjorde ett stort jobb tillsammans med Stockholms rådhus, och lärde då känna varandra. Örjan gjorde smidet och jag mässingsarbetet, förklarar Lennart Andersson.

Lite mindre

Tanken är nu att han ska flytta in i en lokal mellan Spinnhuslängan och själva Bryggeri-huset. Den lokalen ligger på ungefär 100 kvadratmeter mot de 180 kvadratmeter han har nu.

– Så det blir ju lite mindre, men jag tror att det blir väldigt bra, säger han.

Han har ett antal gånger varit i kontakt med kommunen, som ser väldigt positivt på att han kommer till Nora.

Gammalt hantverk

Mässingssmed eller mässingsslagare är ungefär detsamma som kopparslagare, förklarar han, men med mässing i stället för koppar. Hantverket är många hundra år gammalt. Mässing är dessutom hårdare och svårare att forma än koppar, berättar han.

Han gör allt från ljusstakar till lampetter, ljusplåtar, skålar och mycket annat.

– Det har blivit mer och mer kyrkjobb, renoveringar och nytillverkningar, berättar han.

Han och hans flickvän kommer nu att flytta till Nora. När han kommer i gång är också tanken att han ska visa hantverket för besökare, hur det går till.

”Väldigt skicklig”

För Örjan Holm känns det bra att det nu kommer en hantverkare han redan känner. Lennart Andersson är väldigt skicklig, berättar han.

– Stockholms rådhus var ett urjäkligt jobb, men vi klarade det tillsammans, berättar han.

Mer läsning

Annons