Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med buss genom byarna i Vikersbygden

Här kan du åka buss i bygden bland byar, gårdar, hyttlämningar och andra sevärdheter – för tredje året i rad. Det är bara en del av allt som händer under kulturveckan i Viker som är i gång för fullt.

Annons
Tag plats. Snart avgår bygdebussen med Kenneth Norling som chaufför och Helena Vilhelmsson som guide. Två-tre timmar tar turen och kommer att rulla genom bygdens byar.

VIKER. Stig på, tag plats, nu bär det av. Vikersvik, Älvhyttan, Dalkarlsberg och ut på småvägarna till Hovmanstorpasjön, och rast- och badplatsen Almgrens ö. Urstigning och bensträckarpaus. Det är tredje året men första gången som bussturen går just hit.

– Vi gör en lite annorlunda tur så det inte blir samma varje år, förklarar Helena Vilhelmsson, guide på resan.

Här bodde Per Almgren, får resenärerna veta, och det var Per Almgrens far Per Almgren som byggde huset. Men det finns det inget kvar av mer än rester efter en jordkällare.

Bygdebussen är omtyckt och idén kommer från Järnboås där de kört i många år.

– Det är jättespännande, det är mycket vi fått klarhet i, förklarar Ulf Westerberg som tillsammans med Ann-Britt Rosdahl bor i Dalkarlsberg och Stockholm.

– Vi var med förrförra året också, då körde de med en veteranbuss. Och Helena är ju så kunnig, duktig, påläst och har en härlig humor, säger Ann-Britt som dessutom har rötter i trakten.

Den här måndagen är det också ullträff vid vadmalsstampen i Dalkarlsberg, och kafferep i församlingshemmet med underhållning.

Kulturveckan drog i gång i lördags och det händer mycket fram till avslutningen på söndag. Allt från yoga och byvandring till utställningar, hantverk och en hel del musik. Bakom kulturveckan står Svenska kyrkan och Vikers hembygdsförening. Hela programmet hittar du här och karta och sevärdheter i Vikersbygden här.

Full buss. Bussturerna i bygden är väldigt populära och drar full buss, runt 50 resenärer. Det här är tredje året i Vikersbygden.
Gillar bussturen. Toppenintressant resa tycker Ulf Westerberg och Ann-Britt Rosdahl som bor i Dalkarlsberg och Stockholm. Ann-Britt har dessutom rötter i trakten.
Bygdekännare. Tore Lindahl från Östra Yrstatorp är en av de som åkte med och som också kan mycket om bygden.
På väg. På väg mot Almgrens ö och Hovmantorpsjön för en bensträckarpaus.
Vi gör en lite annorlunda tur så det inte blir samma varje år, berättar Helena Vilhelmsson, guide.
Loppis. Vid församlingshemmet är det hantverk, servering, loppis, utställning och mer. Ove Erixon från Enköping fyndar ett utfällbart vattenpass av Måd Anemar.

Mer läsning

Annons