Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hopp om fler turister när Langfilmerna släpps

– Vi är inte intresserade av en boom utan att vårda varumärket Nora. Det ska leva många år framöver. Det ska vara trivsamt här och man ska vilja komma tillbaka, säger Håkan Ceder, turistchef.

Annons
I väntan på filmeffekten. Att utveckla Noras varumärke är ett långsiktigt arbete. De flesta Maria Lang-turisterna kommer för att de har läst böckerna. Men kanske är fler besökare att vänta till Skoga. Det tror Håkan Ceder, turistchef, och Maria Wahlström, turistassistent i Nora.

Samtidigt är Nora berett på fler turister när de sex Maria Lang-filmerna ses av allt fler och rättigheterna till filmerna säljs utomlands. Det var i det vackra trähuset Pigslottet daterat 1904 om Noras deckardrottning Maria Lang bodde när hon skrev sin första deckare.

Här slog förra veckan Maria Lindbom och Karina Hockart upp dörrarna till Café slottspigorna. De har sagt upp sig från sina jobb och satsat egna pengar för att installera kök och allt annat som behövs i lokalen som aldrig tidigare hyst ett kafé. Noraborna är viktiga kunder men de hoppas att sommarturisterna också ska hitta fram till kaféet.

Maria Lindbom och Karina Hockart är de senast tillkomna i raden av Nora-entreprenörer som anknyter till Maria Lang-temat.

– Vi vill gå tillbaka till servering vid bordet, hembakat och lite gammaldags miljö, säger Maria Lindbom. Utanför cafédörren passerar den så kallade Mordiska vandringen som Maria Langs systerson Ove Hoffner håller i.

I Nora finns sedan tidigare bland annat Maria Langs krog, Deckardrottningens drömvåffla hos Nora glass och Skogamackan som Café strandstugan serverar. På turistbyrån säljs kommissariens kaffeblandning och godis i form av arsenikkulor. Till det kommer Noradagarna 2-5 juli som har många och varierande programpunkter med Maria Lang-tema. Uppmärksamheten är särskilt stor i år eftersom det är 100 år sedan hon föddes.

– De som kommer till Nora med anledning av Maria Lang är i första hand de som har läst hennes böcker, säger Håkan Ceder, turistchef i Nora.

Filmeffekten har ännu inte riktigt slagit igenom trots att sex av Maria Langs totalt 42 deckare för vuxna filmatiserades 2013 och att två av filmerna, ”Inte flera mord” och ”Kung liljekonvalje av dungen”, till stor del spelats in i Nora. Det kan bero på att många ännu inte sett filmerna eftersom de hittills visats på betalkanalen TV4 premium.

– TV4 har inte velat

säga när filmerna visas i den vanliga TV4-kanalen. Vi hade önskat att det matchat turistsäsongen, säger Håkan Ceder.

Nu har beskedet kommit att filmerna visas under hösten. Trots att det blir ett glapp i tiden innan turistsäsongen nästa år tror Håkan Ceder att det får en viss effekt på intresset för Nora – eller Skoga som Maria Lang döpte staden till i sina deckare.

Bussresenärerna kommer främst från Mälardalen. Men nu börjar TV4 sälja filmrättigheterna utomlands.

– Vi försöker ta reda på i vilka länder filmerna visas, och var de säljs på DVD, säger Maria Wahlström på Nora turistbyrå som menar att för den som sett filmerna är det lätt att känna igen inspelningsplatserna. I takt med att filmerna blir tillgängliga utomlands finns anledning att vänta fler långväga gäster.

– Vi har hittills blivit kontaktade av researrangörer i Belgien och England. Tankarna i dag går kring olika infallsvinklar till hur Nora kan bli en av flera besöksdestinationer i större Sverigeresor, resonerar Håkan Ceder.

Maria Lang, Dagmar Maria Lange (1914-1991).

Mer om Maria Lang

Maria Lang hette egentligen Dagmar Maria Lange. (1914-1991)

Deckarförfattare och litteraturvetare

Debuterade som författare 1949. Hon skrev 43 böcker för vuxna och fyra ungdomsdeckare.

6 böcker filmatiserades 2013 varav två i Nora där hon bodde och verkade en stor del av sitt liv.

Historierna utspelar sig i Skoga – ett täcknamn för Nora.

Mer läsning

Annons