Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Järle och Ervalla i sökaren

De sätter bygden i rörelse. Med sitt bygde-tv-projekt lyfter Niclas Lindahl och Per-Åke Sörman fram intressanta platser, människor och det som händer i Ervalla/Järletrakten. De har redan gjort tio avsnitt och nästa film kommer att handla om Hålahult.

Annons
Bygdefilmning. Niclas Lindahl och Per-Åke Sörman gör sedan tio veckor tillbaka bygde-tv. Nästa avsnitt handlar om Hålahult och det kan Kurt Jantzén mycket om.

HÅLAHULT. – Tagning ett! Hålahult.

Klappan slår. Kameran går. Kurt Jantzèn lutar sig mot ett stenblock och berättar för Per-Åke Sörman och Niclas Lindahl bakom kameran om Hålahults historia. Hans mor och far arbetade här.

Samtidigt som det blir en intressant film är det också en historisk dokumentation för framtiden. Per-Åke är Ervallabo från födseln medan Niclas Lindahl som är frilansande filmare flyttade till Ervalla i maj 2013. Båda brinner för att göra bygde-tv.

– Vi vill visa upp bygden och allt som händer, berättar Per-Åke Sörman som kläckte idén att prova ett par avsnitt i en serie bygdefilmer, reportage om bygden, människorna och det som sker.

Tio avsnitt är klara och nu är den elfte på gång, filmen om Hålahult, klar om ett par dagar. Just den här fredagen råkar det vara auktion i Hålahult med mängder av besökare. Även SVT är på plats och spelar in sin nya programserie Auktionssommar som sänds i höst. Det missar Per-Åke och Niclas såklart inte att filma och lyckas dessutom få en intervju med programledaren Sofia Rågenklint. Jättekul tycker de.

Filmprojektet drog de igång för tio veckor sedan. Det har gått kanonbra och responsen är väldigt positiv. Förutom ortsbor har de tittare ända från Kiruna till Stockholm och Australien. Filmerna handlar om allt från gårdsauktion i Klysna till Skärmarbodabergen, Bergslagsleden, Järle station och järnväg, musik i Ervalla kyrka och en brasiliansk fotbollsspelare i Ervalla. Seriösa filmer med glimten i ögat.

– Det har varit jätteroligt och Niclas är ett fullblodsproffs på att filma, säger Per-Åke.

– Det är kul, jag ser det lite som en skola och att lära sig hitta det genuina, säger Niclas som hållit på med film i 15 år. Hans dröm är att någon gång få göra en långfilm. Till vintern har de planer på att ge ut en dvd med bakommaterial från filmandet. Framåt har de sagt att de kommer att hålla på till traktorracet 20 september i Dyltatorp, Axbergshammar. Det blir nio-tio avsnitt till, däribland om närodlad mat och traktens rallyungdomar.

Tagning ett! Hålahult. Kurt Jantzén berättar:

– Det var Oscar II som invigde Hålahult 13 juli år 1900. Han kom med tåg till Ervalla station och åkte hästdroska till Hålahult.

Tagning. Tagning ett! Hålahult. Nu har filmningen av Hålahultavsnittet kört igång, och Kurt Jantzén berättar.
Minnesskrift. Hålahult invigdes 1900 av kung Oscar II, här en minnesskrift om Hålahults sanatorium.
Slottskänsla. Det behövs förstås också filmas exteriört.
Per-Åke Sörman (C).

Bygde-tv i korthet

Bygde-tv-avsnitten är publicerade på webben, Youtube youtube.com/bygdenytt. Ett alternativ är också att gå in på bygdens interaktiva anslagstavla bygdenytt.se.

Det tionde och senaste är ett jubileumsavsnitt, som handlar om sommarkaféer i trakten, som Järle stationskafé och kaféet på Ervalla hembygdsgård.

Det elfte avsnittet som handlar om Hålahult kommer att publiceras om ett par dagar.

Bygde-tv är ett sommarprojekt i bygdenytt.se som ingår i bygdelaget ervalla.nu där alla föreningar är anslutna och som arbetar för för bygdens utveckling. De har även gett ut en kartfolder med besöksmål i Järle och Ervallabygden.

Mer läsning

Annons