Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med sikte på Jernhelja

Det är första gången som Svenska jägareförbundets Norakrets deltar på Jernhelja.
– Och vi vill gärna att det blir en tradition, berättar Andreas Ericsson, sekreterare.

Annons
Tar sikte. Jägareförbundets Norakrets deltog för första gången på Jernhelja med eftersök på trafikskadat vilt och ungdomsdag med prova-på-skytte, här Ida Vikman, tolv år, som tar sikte.

De har delat upp aktiviteterna på två platser. Dels vid våghuset nedanför vattenhjulet där de visade upp hur eftersök av trafikskadat vilt med hund går till och dels hos Ingvar Karlsson i Norrbo, Nya Pershyttan, där de har en ungdomsdag med prova-på-skytte i skogen.

– Vi ville gärna lägga det ihop med Jernhelja, förklarar Andreas. Norakretsen har 300 medlemmar och bland dem ett 30-tal som är godkända för att eftersöka och avliva trafikskadat vilt. De har ständig jour och rycker ut när en viltolycka inträffar och polisen kallar, berättar Andreas.

Ungdomsdagen har de tidigare haft i Moshyttan nordväst om Timansberg, men i år flyttat till Norrbo. Den brukar dra ett 60-tal ungdomar, förklarar han, så också i år.

– För att ungdomarna ska få lära sig vad jakt- och viltvård är.

De får prova på att skjuta med kulgevär på tavla och med hagelgevär på lerduvor. Jättekul, tycker Isak Vikman, tio år, från Striberg. Att vara i skogen gillar han. Skjuter gör också hans storasyster Ida Vikman, snart 13 år.

– Det är roligt, men lite läskigt när det smäller, tycker hon.

William Ericsson, elva år, har skjutit sedan han var i sex-sjuårsåldern, då luftgevär. Nu skjuter han hagelgevär, och det går bra, tycker han.

– Men det är svårt att träffa lerduvorna.

William Ericsson, elva år, började med luftgevärsskytte som sex-sjuåring. Nu är det lerduvor med hagelgevär, kul och smäller mycket men svårt att träffa lerduvorna, tycker han.

Mer läsning

Annons