Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltidsworkshop för eleverna

Kläderna, maten och framför allt musiken. När medeltidsgruppen Frispel gästade Gyttorps skola fick eleverna chansen att höra, smaka, se och känna på vår historia.

Annons
När medeltidsgruppen Frispel turnerar på skolorna i Nora väcks historienyfikenheten hos publiken. Claudia Myller blir utfrågad av gyttorpskolans elever om sin harpa. Själva spelar några av tjejerna elgitarr vilket Claudia berättar är besläktat med just harpan.

Under veckan har medeltidsgruppen Frispel turnerat med workshops och konserter i Nora.

Elever på fyra olika skolor i kommunen har deltagit i en workshop med Frispel som blandat fakta med skrönor och som lärt barnen både dans och musik från medeltiden.

– Jag tycker att all undervisning borde gå till såhär, tänk vad mycket man hade lärt sig om all undervinsing hade varit såhär visuell, säger Claudia Myller som inleder workshopen med att berätta om gycklarens tuffa tillvaro.

Därefter visas olika instrument upp för barnen som får veta vad de är gjorda av och höra hur de låter. Emellanåt river de tre medlemmarna i Frispel av en låt från medeltiden.

– Vi gör det på vårat sätt och har ingen ambition om att låta som det lät då men vi tycker att det är häftigt med de här gamla instrumenten, säger Göran Månsson som spelar på en rad olika instrument från förr.

Barnen får höra berättelser om kungar, lagar och magi. Sedan plockar man fram mat, bröd och lingondricka som är gjort på samma sätt som det gjordes under medeltiden.

– Åh vad gott det var, utbrister, Henrik Moen, en av Gyttorpskolans elever när han smakar på det grova brödet.

”Hare i kål och äggkaka”. Agneta Hellström, ur medeltidsgruppen, berättar för barnen om en del annan mat som serverades på medeltiden.

Eleverna får också se på kläder från medeltiden. Klänningar som bars på slottet och luvor som hade extra utrymme för lössen.

– En del av det vi berättar och visar är ganska aktuellt eftersom det är lite inne med medeltiden, säger Göran Månsson och berättar att mycket av den fantasykultur som är populär bland ungdomar är inspirerad av just medeltiden.

Efter workshopen håller Frispel en konsert för eleverna.

– Nu blir det fokus på musiken, så nu lägger vi pedagogiken åt sidan, säger Göran Månsson.

I tisdags kväll arrangerades även en konsert för allmänheten på Nora biograf.

– Vi brukar alltid försöka göra en offentlig konsert som alla har möjlighet att gå på när vi är ute på turné, säger Göran Månsson.

Han understryker dock att inte all musik är hämtad rakt ur medeltiden.

– Vi gör det på vårat sätt, utifrån våra erfarenheter. Till exempel har vi en didgeridoo med, trots att det inte är ett instrument hämtat från medeltiden.

Eleverna själva tyckte framför allt att det var roligt att delta i Frispels workshop.

– Vi har läst lite om medeltiden innan, men jag visste inte att man gjorde instrument av ben, säger Alicia Eriksson.

– De var duktiga, musiken var roligast, fyller Alva Magnusson i.

Dans och musik. Claudia Myller och Göran Månsson från medeltidsgruppen frispel spelar på instrument med anor från medeltiden medan Gyttorpskolans elever dansar i en ring runt dem.Foto: Sofia Gustafsson
Gott. Eleverna smakade mer än gärna på brödet som var bakat med medeltida knep.
Vårkollektionen. Det bjöds på en hel del skratt när medeltidsgruppen Frispel visade upp kläder från förr.
Musik. Instrumenten var i fokus när Göran Månsson berättade.
Göran Månsson, Frispel

Mer läsning

Annons