Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer gräs för samma pengar

Förra sommaren kom tydliga klagomål på gräsklippning av kommunal mark i Nora. Bland annat kommunalråd Tom Rymoen (M) lovade utvärdering och eventuella tillskott.

Annons
Högt gräs. – Vi har inte verktyg och resurser att sköta angränsande kommunal mark även om vi skulle vilja, säger Barbro Melin och Eva Wahlsten i styrelsen för samfälligheten för villorna runt Nävervägen och Klövervägen på Hitorp.

Resultatet blev att utföraren Bergslagens kommunalteknik, BKT, slapp neddragningar, men fick mer att sköta.

– Det är särskilt i Nora som klagomålen förekommer. Varje kommun sköts olika efter beställarens krav, säger stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher vid BKT.

I Lindesberg slapp BKT också undan neddragningar i år och grönyteskötseln rullar på ungefär som tidigare.

I Nora har det dessutom tillkommit mark. Stensnäs, bryggeriet och resecentrum är några exempel.

– Vi ska dessutom lägga mer krut på Strandpromenaden, säger Tschentscher.

Där det inte klipps varje vecka slås gräs en gång per säsong med slaghack. Så har det sett ut och kommer att se ut i Hitorp och Esstorp.

– Detta börjar vi med nu vid vägkorsningar för trafiksäkerhetens skull, och kör i gång på andra ytor efter midsommar.

Arne Tschentscher har noterat att det framför allt är från ytterområden kritik kommer.

– Fästingar, ogräs, pollen, mördarsniglar, sork och tuvor. Det finns goda argument för att klippa ofta, säger stadsträdgårdsmästaren, men konstaterar att BKT klipper det kommunen begärt och för de pengar som anvisats.

Prioriterade gräsytor

På kommunens gräsmattor vid platser i Nora där flest invånare och gäster i Nora rör sig har klippningen prioriteras. Utöver stadskärnan har i år dessutom tillkommit resecentrum vid järnvägen och Stensnäsområdet samt att skötseln ska lyftas efter Strandpromenaden.

Gång och cykelvägar får också veckoklippning med en klippbredd efter vardera sidan liksom gräsytor runt busshållplatser.

Mer läsning

Annons