Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mete ska locka nya fiskare

Nora-Gyttorps fiskeklubb storsatsade under lördagen för att locka nya medlemmar genom bland annat en barnmetestävling och uppvisning av mete med 14 meter långa spön.

Annons
Nora-Gyttorps fiskeklubb firade sportfiskets dag med bland annat barnmete och internationellt mete under lördagsförmiddagen.

Filip Hernstigen brukar fiska någon gång i veckan, och barnmetet under Noradagarna har han deltagit i tidigare.

– Jag har med mig majs som jag hoppas att fisken ska gilla. I dag hoppas jag nog på brax, men när jag fiskar annars blir det mest gädda, berättar han.

Isak Westberg har fått upp en brax, och lillebror Johannes har fått en abborre.

– Jag ryckte lite så här, visar Isak.

På kroken hade han mask från farfars kodynghög.

För de som vill prova att meta men inte har utrustning har fiskeklubben ett hundratal spön att låna ut.

Parallellt med barnmetet pågår en uppvisningstävling i internationellt mete. Kurt-Arne Larsson sitter med sina 14 meter långa spön intill Patrik Dahlström.

– Det där är tionde fisken han drar upp på en halvtimme. Jag har inte fått någon ännu, muttrar Kurt-Arne och byter spö.

De långa spöna, som ibland har ytterligare lika långa linor, har man för att man ska kunna fiska på ett så stort område som möjligt trots att man inte får flytta på sig under tävlingen, förklarar Kurt-Arne.

– Då gäller det att ha många olika grejer med sig.

De tio braxarna som Patrik Dahlström dragit upp släpper han ner i en bur i vattnet. Efter tävlingen vägs de levande och släpps sedan ut i sjön igen.

Jan-Erik Persson från fiskklubben berättar att tanken med Sportfiskets dag är att försöka locka lite nya medlemmar, gärna yngre, att delta i klubbens verksamhet.

– Vi har 300 medlemmar i dag och vi är redan bäst i landet när det gäller mästerskapsmedaljer och priser, men vi behöver ha en bredd också och få in fler ungdomar som vill exempelvis meta och pimpla, säger han.

Utöver metet hölls under lördagen också en havsfisketräff på Karlsängskolan, där Jimmy Andersson från Nordic sea angling och klubbens medlemmar berättade om fiskeresor till Nordnorge.

Isak Westberg 8 år har fått en brax. Hemligheten? Maskar från farfars hög med kodynga.
Filip Hernstigen (med svart ryggsäck) hoppas att braxarna ska nappa på den majs han har med sig.
Jan-Erik Persson från Nora-Gyttorps fiskeklubb delar ut lånespön och maggot inför barnmetet.
Kurt-Arne Larsson och Patrik Dahlström tävlar i internationellt mete och fiskar bland annat med upp till 14 meter långa spön.
Patrik Dahlström håvar in sin tionde brax på en halvtimme och lägger ner den i buren där fisken hålls levande för att släppas ut i sjön efter invägningen.

Mer läsning

Annons