Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med ekonomistyret

Varken revisorerna eller oppositionen är nöjda med hur Noras politiska ledning skött kommunens ekonomi i år. Det stod klart på onsdagens kommunfullmäktige.

Annons

Nora kommuns ekonomi ser i delårsrapporten ut att gå plus 200 000 kronor i år. Ett mycket svagt resultat, konstaterar revisorerna som i sin bedömning också skriver att de inte anser att de finansiella målen kommer att uppnås.

Monika Aune (MP) uttryckte i fullmäktige hur bekymrad hon är över detta. Hon frågade också kommunledningen om detta kommer att leda till sparåtgärder i samband med höstens budgetarbete.

– Vi är medvetna om att vi la en grund budget, och det gjorde vi för att kunna behålla kvaliteten i verksamheterna. Men naturligtvis ska vi sköta skattepengarna på bästa sätt, sa kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson (S).

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Per Andréasson (S) vidhöll det han tidigare sagt om att hans nämnd gjort som revisorerna sagt, när man anhöll om tilläggsanslag.

– För ett år sedan när budgeten togs kunde vi omöjligt känna till någon av de punkter som föranlett vårt underskott, sa han.

Här får han kritik av Helena Vilhelmsson (C) som menar att förvaltningsledning och politisk ledning borde agerat redan i somras när de nya kostnaderna tillkom, och inte väntat till slutet av augusti.

– Jag blir beklämd när jag hör Per Andreasson säga att han gjort vad han kunnat, säger även Monika Aune.

– Man måste budgetera för oförutsedda utgifter, och att vi har barn i behov av särskilda resurser kommer knappast som en överraskning.

Mer läsning

Annons