Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moas projekt blev en barnbok

Det började som ett projektarbete på gymnasiet och blev en tryckt och utgiven barnbok. Nu visar Moa Lundholm bokillustrationerna under Noranatt.

Annons
Bilder blev bok. Barnboken ”Torstens resa ut i vida världen” började som Moa Lundholms projektarbete sista året på gymnasiet. Nu finns boken utgiven och på lördag visar Moa sina illustrationer under Noranatt.

– Jag ville ägna mitt projektarbete åt att måla mycket. Jag tänkte nog att det skulle bli rätt lugnt och skönt, säger Moa Lundholm.

– Jag ville göra en barnbok, och visste tidigt att den skulle ha ett miljötema och handla om en resa mellan olika delar av världen. Sedan hade jag flera idéer om vilka som skulle resa och hur, innan jag fastnade för Torsten, hans farmor och hennes magiska gungstol.

Tv-meteorolog skrev texten

Moa målade sin berättelse med akvarellfärger och en tunn tuschpenna, första illustrationen är väldigt detaljrik och visar farmors gård där resan börjar. Under jullovet satt hon hemma och målade när systerns pojkvän fick se illustrationerna. Han tog en bild med sin mobilkamera och skickade den till en vän som skickade den vidare till Pär Holmgren, meteorolog och föreläsare som engagerat sig i miljö- och klimatfrågor.

Ett projektarbete på gymnasiet är en 100-poängskurs, vilket motsvarar ungefär två timmars jobb i veckan under ett läsårs tid. Moa målade och målade, mycket mer än hon hade tänkt sig. I dag uppskattar hon att hon la ner 300 timmar på bokillustrationerna, men så gav de henne också ett MVG.

Kom ut i höstas

– Efter ett tag hörde Pär av sig och ville skriva text till mina bilder, och i slutet av sommaren blev det klart att han skulle ge ut boken på sitt nystartade förlag. Det kändes jätteroligt, säger Moa.

Från början hade hon skrivit egen text till boken, men det var egentligen bilderna som var hennes grej. I samarbetet med Pär utgick han från Moas berättelse om Torsten och från hennes illustrationer för att skriva en ny text. Boken kom ut i höstas, medan Moa och hennes syster reste i Australien.

– Den låg här och väntade på mig när jag kom hem till jul.

Boken blir musikal

Nu är boken om Torsten på väg att bli en barnmusikal med premiär i Stockholm i höst, och Pär och Moa har planer på fler böcker om Torsten, farmor och deras äventyr.

– Jag har själv alltid varit nyfiken på världen, velat resa och se andra kulturer och miljöer. Och farmor i boken – hon är nog en blandning av det bästa från min farmor och min mormor, säger Moa.

Mer läsning

Annons