Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbningen minskar i Nora

I morgon får skolpolitikerna ta del av den årlig enkät där Noraelever svarar på frågor om mobbning. Lärarna som redovisar svaren säger att mobbningen sjunkit, men fortfarande uppger 60 elever att de är rädda att bli mobbade.

Annons

För fem år sedan började Noras skolor jobba med Olweusmetoden för att motverka mobbning i skolan. Tre lärare fick en instruktörsutbildning, de har sedan utbildat sina kollegor och i dag är metoden väl känd även bland elever och föräldrar. Varje år svarar elever i årskurs tre till nio på enkätfrågor om i fall de känner sig trygga i skolan, om de själva mobbat och om hur de skulle agera om någon annan blev mobbad.

Drygt 800 elever har svarat på den enkät som genomfördes i höstas. De allra flesta trivs bra i skolan, men drygt 60 elever säger att de är rädda för att bli mobbade och nästan 50 elever uppger att de varje vecka blivit retade.

Hälften av dem som mobbats uppger att det är klasskamrater som mobbat dem, oftast på skolgården. Var tredje elev som känner sig mobbad i skolan upplever att han eller hon blivit mobbad i minst ett års tid.

– Tyvärr är det nog så att mobbning alltid kommer att förekomma oavsett vilka metoder skolan väljer att arbeta med. Men jämför vi med den enkät vi gjorde innan vi började arbeta med Olweus ser vi att mobbningen har sjunkit. Det är till exempel 15 procent färre elever som i dag svarar att de blivit utsatta för mobbning, berättar Klas Larsson på Karlsängsskolan som är en av Noras tre Olweusinstruktörer.

– Störst effekt ser arbetet ut att ha haft på dem som mobbar, där har siffran sjunkit med 58 procent på fem år.

Klas Larsson tycker sig börja se resultat av arbetet i klasserna, framför allt i attitydfrågorna. Allt fler elever svarar nu att de kan tänka sig hjälpa utsatta skolkamrater, och allt färre kan tänka sig att själva mobba.

– Jag tror att Nora ligger bra till när man jämför enkätresultaten för olika kommuner, och vi vill gärna fortsätta jobba efter de här metoderna.

Mer läsning

Annons