Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mode och invigning av galleri på Höstmys

En korridor som har förvandlats till ett konstgalleri invigs. Det bjuds på modevisning med det allra senaste från Ateljé Barbro Bohlin. Det är Höstmys på Kvarteret Bryggeriet.

Annons
På Nora catwalk. Det senaste från Ateljé Barbro Bohlin visas upp för Noraborna. Allt som visas är ”Made in Nora”. Platsen är Kvarteret Bryggeriet. Modellen heter Eva Kindström.

Regnet ligger tungt över Nora denna lördag. Men det är ett bra väder för inomhusaktiviteter och det har företagarna på området Bryggeriet tagit fasta på och bjudit in allmänheten till Höstmys.

– Välkomna allesammans till denna höstvisning med Ateljé Barbro Bohlin. Det är jag som blir er guide genom denna klädvisning.

Konferencier Helena Dahlin har precis startat dagens modeshow och den första mannekängen gör sin entré inför publiken som har samlats här. Och visningen sker till livemusik framförd på fiol av Tim Arrevik.

– Jag syr kläder i linne och i ull och allt som visas i dag är Made in Nora. Och modellerna är också lokala, berättar Barbro Bohlin.

Det råder full aktivitet bakom scenen. Kläder tas av. Kläder tas på. Smycken byts. Kolla frisyren. Och ut på catwalken. Nästa modell gör sig redo, allt sker efter det schema som Barbro har ritat upp på två stora pappersark som hon lagt på ett bord.

Samtidigt invigs ett helt nytt konstgalleri på Bryggeriet. Det är Galleri Korridoren som invigs i byggnaden Kulturlängan.

– Vi är tre företag som delar den här lokalen med varsitt rum och med en gemensam korridor. Vi har haft korridoren som en tillfällig utställningslokal förut, till exempel vid Ljusstråk. Men nu kände vi att det är dags att öppna ett galleri med fasta öppettider, berättar Anders Wallén.

Det är Anders, Peo Quick och Ted Ström som delar lokal och gemensam ingång här. Och nu har de ett galleri tillsammans.

– Det var ett tryckeri i de här lokalerna innan vi flyttade in, berättar Peo.

Peo är reklamfotograf. Anders är bland annat musiker och konstnär och Ted Ström likaså. Alla tre har hängt upp delar av sin produktion på väggarna i Korridoren och nu är lokalen öppen för konstbesök.

I samma kulturbyggnad, men med en egen ingång på andra sidan av huset, finns Göran Forsberg. Han är ägare av över 500 000 vinylskivor. Han har flyttat både sig själv, alla sina skivor och sin skivbutik från Stockholm till Nora.

– Jag lade ner min skivbutik i Stockholm år 2002 och sålde bara via internet i många år. Men i somras öppnade jag min butik, Nora Skivbörs, här på området Bryggeriet, berättar Göran.

I butiken finns det mängder med LP-skivor och en del EP också. Men merparten av hans skivsamlingar finns i lagerlokaler.

Nyetablerade i kvarteret är även familjen Gutsmann som har övertagit kaféet på området.

– Den 27 september öppnade vi vårt kafé och nu har vi öppet sex dagar i veckan, berättar Ariane Gutsmann som driver serveringen med hjälp av maken Kurt och dottern Lydia.

Så kliver Mariaana Saarimäki och Charlie Christiansson in på kaféet. En fika i höstrusket ska sitta fint.

Modeshowen pågår. Margareth Slöjdare får hjälp med kläder och smycken av Barbro Bohlin.
I Galleri Korridoren. Peo Quick och Anders Wallén i konstgalleriet som invigdes på lördagen.
Nostalgi och kvalitet. Två faktorer som tillsammans ger fördel vinyl i musiksammanhang, enligt Göran Forsberg.
Höstmys i kaféet. Lydia Gutsmann serverar kaffe till gästerna.

Mer läsning

Annons