Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördare inte psykiskt störd

23-åringen som rånmördade sin rumskompis i Påarp och sköt en kvinna i halsen i Gyttorp är inte allvarligt psykiskt störd.Snart kan han dömas till livstids fängelse.- Det är det naturliga valet, säger åklagare Hans Harding.

Annons
23-åringen fastnade på övervakningskamera inne på Pressbyrån i Uddevalla dagen innan han greps.

Helsingborgs tingsrätt förklarade efter en överläggning den 31 mars att 23-åringen anses skyldig till mordförsöket i Gyttorp och mordet i Påarp. Men rätten ville att han skulle genomgå en stor rättpsykiatrisk undersökning innan man beslutade om straffet.

Nu har Rättsmedicinalverket i en stor undersökning slagit fast att 23-åringen inte är allvarligt psykiskt störd och inte heller var det när han begick gärningarna. Hans Harding, åklagare i Helsingborg och som drivit målet tillsammans med Lars Duberg i Örebro, blir inte förvånad när han får beskedet från NA.

- Det var väl något som jag hade förväntat mig med tanke på den bild jag har fått av honom. Det är så planerade gärningar på många olika sätt, säger Hans Harding.

- Det gör att påföljdsvalet blir ganska enkelt, det kan inte bli något annat än fängelse, säger han.

Rättegången kommer snart att återupptas där utredningen från Rättsmedicinalverket kommer att gås igenom. Sedan ska åklagarna yrka på straff för 23-åringen. Hans Harding vill att han ska dömas till livstids fängelse.

- Ja, det är nog det naturliga valet här. Med tanke på gärningarnas karaktär, inte minst mordet och dessutom ett mordförsök som mest liknar en avrättning. Det blir det naturliga yrkandet, säger han.

Mer läsning

Annons