Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP vill minimera förpackningarna

Varuproducenterna ska ta större ansvar för förpackningar. Det ska Miljöpartiet arbeta för efter att Norabon Monika Aunes motion om detta antogs av partiet i helgen.

Annons

Varje vecka hanterar svenska hushåll ett stort antal varuförpackningar, förpackningar som helst ska sorteras och transporteras till en återvinningsstation.

Monika Aune, ordförande för Miljöpartiet i Nora, menar att förpackningarna ofta är onödigt stora och många. Hon vill att svenska riksdagen ska lagstifta om att producenterna ska minimera sina förpackningar. I helgen antogs hennes motion i frågan av miljöpartiets kongress, detta trots att partistyrelsen ville avslå den.

Motionen pekar på den enskilde konsumentens stora ansvar att sortera och deponera avfall och Monika Aunes förslag är att varuproducenterna får ett större ansvar. Något som redan gäller i exempelvis Tyskland.

– Det känns jätteroligt. Nu kommer Miljöpartiet i riksdagen att börja arbeta med ett förslag till en vassare lagstiftning som i förlängningen kan göra livet enklare för oss konsumenter, säger Monika Aune.

Mer läsning

Annons