Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikbryggeriet läggs ned

Efter två framgångsrika år lägger David och Sofie Strenge ner sitt projekt Musikbryggeriet när vårterminen avslutas med en konsert i Nora kyrka den 29 maj.
- Beslutet grundar sig på den ekonomiska situationen, säger David Strenge. Det fungerar inte att driva det här som en hobbyverksamhet.

Annons
David Strenge lägger nu ned Musikbryggeriet.

NORA.

Musikbryggeriet har under de två år verksamheten funnits varit en riktig framgångssaga. Från ingenting har verksamheten vuxit till att idag omfatta 270 elever och 14 musikpedagoger. Dessutom står 90 elever i kö för att börja.

Problemet har varit att Musikbryggeriet är en usel affärsidé. Det finns inga möjligheter att ta ut de avgifter som skulle krävas för att verksamheten skulle vara lönsam.

- Att driva en musikskola som ett företag är en dålig affärsidé, säger David Strenge. Vår lön har varit att det har varit så kul, men nu orkar vi inte längre.

Redan för ett år sedan kontaktade David Strenge den dåvarande majoriteten i Nora kommun och aviserade att man önskade hjälp för att verksamheten på sikt skulle bli hållbar.

- Men kommunala beslut tar väldigt lång tid, säger han. Och nu har jag och Sofie fattat beslutet om att lägga ned och vi har fått arbete på annan ort. Vi måste få lite ekonomisk trygghet och vågar helt enkelt inte fortsätta. Men det är med stor sorg vi lägger ned.

Företagsekonomiskt har förmodligen Musikbryggeriet varit ett katastrofexempel, men sättet verksamheten vuxit på visar tydligt att David och Sofie Strenge hittat ett eftersatt behov i kommunen. David Strenge tror att det finns en potential att en musikskola skulle kunna ha så många som 500-600 elever i alla åldrar.

- Nu blir det inte så i Musikbryggeriet, säger han. Men jag är i alla fall stolt över att debatten om en musikskola har tagit fart.

Hur mycket av Musikbryggeriets verksamhet som eventuellt går att applicera på en framtida kommunal musikskola är oklart, men David Strenges råd till politikerna är enkla.

- Det är extremt viktigt att man har en samordnare som både vill och kan och att man har utbildade pedagoger.

Mer läsning

Annons