Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikbryggeriet växer snabbt

Suget efter en musikskola i Nora var större än de kunde ana. Under tredje terminen har Musikbryggeriet drygt 130 elever och kö.
Nu behövs större lokaler och ett kommunalt stöd om verksamheten ska kunna fortsätta.

Annons
Ellen Tyrfors och Beatrice Sundelin är två av Musikbryggeriets 180 elever i höst. De har spelat cello i två respektive en termin.

– Vi började med tolv elever på tre olika instrument. Mest för att vi, vid sidan av våra arbeten i skolklasser, ville ha privatelever och jobba med det vi är utbildade för.

Det berättar Sofie Wingren som tillsammans med sambon David Strenge startade Musikbryggeriet hösten 2009.

Deras tanke var att bygga upp verksamheten långsamt.

Men elevintresset var stort och dessutom hörde många musiklärare av sig och ville vara med. I våras tog de emot 90 elever och i höst växte verksamheten ytterligare.

Nu har Musikbryggeriet drygt 130 elever och ett 40-tal i kö.

– Behovet av en musikskola i Nora är så stort att den här verksamheten inte längre går att driva vid sidan av andra jobb, säger David Strenge.

Han och Sofie vill kunna jobba fullt ut med att utveckla Musikbryggeriet.

– Eleverna har vi redan. Nu behöver vi större lokaler och lön för vårt arbete, säger Sofie Wingren.

Trots att politiker gärna framhåller Nora som kulturstad tycker initiativtagarna till Musikbryggeriet att ett samarbetet med kommunen varit svårt att få till. Nu hoppas David och Sofie på den nya politiska majoriteten, där flera partier inför valet lovade att satsa på en musikskola.

Musikbryggeriet har i dag elever från 3 till 75 år. Programmet erbjuder kurser på en mängd olika instrument, både enskilt och i grupp, på nybörjarnivå eller mer avancerat.

– Vi satsar på kvalitetsundervisning med utbildade lärare. Det vi vill förmedla till eleverna är hur roligt det är med musik, säger David Strenge.

I eftermiddag hålls en prova på-dag på Musikbryggeriet, där alla som vill får hålla i och känna på olika instrument. Testa att få ljud i dem, träffa lärarna och ställa frågor.

De elever som anmäler sig till våren plockas in i turordning. Nytt för nästa termin blir satsningarna på Alla kan sjunga-kören, barnkörer, pop- och rockgrupper och barnrytmiken även för de allra yngsta Noraborna.

Sofie Wingren hjälper Ellen Tyrfors att stämma cellon innan de börjar spela.

Mer läsning

Annons