Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen en ny mötesplats

Med stöd från Leader Bergslagen ska fler mötesplatser i Nora skapas. Naturen ska vara rummet för dessa möten. Nu är satsningen på naturskolan i gång.

Annons
Naturliga mötesplatser. Ska främjas med naturskolan och med Kajsa Grebäck och Lena Bjärmark.

– I dag tittar vi närmare på vinterfåglar och vintermatning av fåglarna i stadsmiljö, berättar Kajsa Grebäck.

Kajsa och Lena Bjärmark från Naturskyddsföreningen i Nora är utrustade med såväl kikare som fågelböcker. Det är premiär för lunchvandring med nära-naturguidning på fredagar. Vandringen är en del i en större satsning på naturskolan som nu sker.

– Vi har beviljats drygt 350 000 kronor i projektpengar från Leader Bergslagen. Nu vill vi skapa mötesplatser utomhus där människor över generationsgränser möts, säger Lena.

Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen driver projektet och samarbetar med kommunen. Och Lena och Kajsa är anställda deltid i projektet några månader framöver.

– Naturskolan ska stå på tre ben; skolan, familjerna och turister, säger Kajsa.

Ambitionen med naturskolan är att den ska vara en resurs både innanför och utanför skolans värld. Kontakter med skolledning och politiker är etablerade. Första inbokade aktiviteten i samverkan med skolan sker den 10 mars under tema ”Skogen som klassrum” och fler utomhusaktiviteter ihop med skolorna ska planeras in.

– Sedan vill vi även nå familjer som vill vara med i utomhusaktiviteter. Så diskuterar vi med turistchefen hur vi säljer naturguidningar till turister, säger Kajsa.

Projektpengarna från Leader Bergslagen ska täcka verksamheternas uppstart fram till den 31 augusti 2014. Sedan är förhoppningen att en bas med kontakter, nätverk och aktiviteter är etablerade för en fortsatt satsning och utveckling i någon form på naturskolan.

– Vi tycker att det finns för lite utomhusaktiviter där alla människor är välkomna, där olika åldrar kan mötas, lära av varandra och uppleva vår fantastiska Bergslagsnatur. Det behövs olika slags mötesplatser för viktiga samtal om miljö, natur och omställning.

De närmaste månaderna kommer nu Noraborna att erbjudas mängder av olika tillfällen för möten med andra människor med naturen som gemensam nämnare. Naturvandringar i stadsmiljö på lunchtid på fredagar är som sagt i gång. Inplanerade aktiviteter framöver är också bland annat ugglelyssning, giudad vandring i Kindla och natursnokläger.

Till sommaren planeras mycket verksamhet till Alntorps ö med till exempel upptäckarsöndagar och onsdagsvandringar.

– En upptäckarsöndag kanske vi utrustar oss med håv och undersöker livet i vattnet. En annan gång har vi kikare och tittar på fåglar. Eller så jobbar vi med färg och form utomhus i naturen, säger Kajsa.

Mer läsning

Annons