Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskön 50-åring

Dammsjön i Nyhyttan fyller 50 år som ädelfisksjö.
För 50 år sedan utrotades all fisk i sjön, för att sedan plantera in ädelfisk.

Annons

Som en av de första sjöarna i landet rotenonbehandlades Dammsjön söndagen den 29 juli 1962. Då var det fritt fram för allmänheten att plocka den bedövade fisken. De som plockade de största abborrarna och gäddorna fick dessutom pris.

– Det var rena folknöjet, berättar Stig Hellström, ordförande för Nyhyttans fiskevårdsområdesförening som har en hel pärm full med klipp från Dammsjöns och föreningen historik.

Sedan dess har det rullat på och föreningen planterar in ny äldefisk varje år. Alla pengar som föreningen får in på fiskekort går till ny fisk och att hålla Dammsjön tillgänglig för allmänheten.

– I år har vi lagt nya spänger runt sjön, berättar Stig.

Dessutom kommer det nu att byggas två nya flugfiskebryggor, förklarar han, och sjön är sedan länge också handikappanpassad med bryggor för rullstolburna.

– Sedan tillåter vi flytringar för flugfiskare.

I sjön finns öring, röding och regnbåge, uppemot 5–6 kilo stora. Och föreningen har nyligen planterat ut runt 200 kilo öring och regnbåge, förklarar Stig, och mer ska det bli.

– Under sommaren firar föreningen 50-årsjubileet med bland annat heldag för medlemmar och familjedag för alla. Dammsjön är väldigt omtyckt och många gäster återkommer år från år. En del är riktigt långväga, från Visby, Alingsås och Tyskland till exempel, berättar Stig.

– Dessutom är det helt ideellt, vi har inga bidrag från kommunen, förklarar han.

Fotnot: De också en ny blogg: www.dammsjon.blogspot.se

Mer läsning

Annons