Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskärningar hotar skolan

I morgon kommer barn- och utbildningsnämnden att diskutera besparingar. Personalnedskärningar hotar, alternativet är ram- eller skattehöjning, förklarar Per Andreasson (S), nämndordförande.

Annons

Läget för barn- och utbildningsnämnden är bekymmersamt. Oavsett hur det statliga skatteutjämningssystemet faller ut måste BUN spara pengar för att klara ramen.

– Vad har vi att spara på? Vi har kört osthyvelprincipen i många år. Vi har inte så mycket att välja på för att få vår budget inom ramen, säger han.

Det handlar antingen personalnedskärningar eller att ta bort någon verksamhet, menar han.

– Och det är ju inget parti som har sagt att ”den här verksamhet ska vi ta bort”.

I tjänstemannaförslaget från förvaltningschefen, finns två olika sparalternativ, 2,1 miljoner eller 5,5 miljoner, beroende på hur det statliga skatteutjämningssystemet faller ut.

Hur mycket personal det i så fall rör sig om i de olika alternativen kan han inte svara på.

– Jag vet inte, det är oerhört tufft, det går inte att säga. Vi fick information i torsdags när vi pratade med rektorerna, att ”skär ni ned då är det x antal tjänster på varje skola” och det förstår vi också.

En tjänst kostar runt runt en halv miljon och det skulle betyda fyra tjänster i det ena sparalternativet och elva tjänster i det andra.

– Sen finns det ju alltid ett alternativ att öka intäkterna, skattehöjning, men det är inte en fråga för BUN utan för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och då får frågan gå dit. Men om vi pratar BUN:s budget är det en mer slimmad organisation för att komma inom ram, det finns inget annat alternativ.

Alternativet att höja budgetramen finns också, men även det är en fråga för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, menar han.

Barn- och utbildningsnämndens möte är öppet för allmänheten och börjar kl 9.30 i Fogdhyttesalen på Hjernet. Alla är välkomna att komma dit och lyssna, förklarar Per Andreasson.

Mer läsning

Annons