Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nior på besök i verkstaden

Kul att se vad de gör. Så sammanfattar flera elever i nian de studiebesök de fått göra på fem stora Noraföretag inför gymnasievalet.

Annons
Företagsbesök. Phetra Ericsson, personalchef, visar nior från Karlsängskolan runt på Europrofil.

Det är fullsatt i personalrummet på Europrofil. Det här är eftermiddagens sista lektion. Företaget bjuder på bullar och läsk. På en vit duk visar Phetra Ericsson, personalchef på Europrofil, bilder som berättar hur företaget är organiserat, vad det är de tillverkar, att de har 59 anställda, varav 54 i Nora, och att de därmed är kommunens femte största arbetsgivare.

Läsken tar snabbt slut och det prasslas med platsmuggar.

– Har ni bestämt er för vad ni vill söka på gymnasiet? frågar hon.

Några nickar, andra berättar att de fortfarande är osäkra. Valmöjligheterna är stora.

Phetra Ericsson berättar lite om teknikcollege och om att de elever som går där samtidigt gör praktik på bland annat Europrofil, och om vad hon tittar på när hon rekryterar personal till företaget. Hon svarar på frågor om sommarjobb och om löner. Eleverna får låna reflexvästar och följa med på en rundvandring genom produktionshallen, ut på gården och vidare in i en lagerhall. Hon berättar om alla de olika typer av jobb som finns inom företaget, med försäljning, löner och fakturor, produktutveckling, produktion, packning och mycket mer.

– Jag är inte så sugen på att jobba i en verkstad. Men jag funderar på att läsa ekonomi och då kan man kanske jobba på ett kontor som det här, säger Zanna Sahiti.

Pernilla Westerberg är en av flera som säger att de inte visste så mycket om företaget tidigare.

– Det är spännande att få komma ut och se vad de gör. Gymnasievalet är jättesvårt. Jag kommer på olika program varje månad som jag vill gå. Teknik är jag kanske inte så intresserad av, men det är jättebra att få komma hit på studiebesök ändå.

Fotnot: De företag som fått besök av niorna är förutom Europrofil också Danfo, Sandvik, Carlssons industriservice och Frabe.

Mer läsning

Annons