Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora bäst i klassen

Nora har för andra året utsetts till länets bästa skolkommun. Rankningen, utförd av Lärarförbundet, offentliggjordes på torsdagen på Örebro universitet.

Annons

Per Hellström, högstadielärare och fackombud i Kumla, gratulerade Solveig Oscarsson och kollegor från Nora med blommor och diplom och förklarade att den här rankningen av många betraktas som den viktigaste kvalitetsgranskningen på skolområdet.

Hellström passade på att fråga hur man lyckats få upp lärarlönerna så mycket i Nora och fick till svar att det handlat om bra fackligt förhandlingsarbete.

– En annan viktig förklaring till att våra skolor är attraktiva är att vi arbetar mycket med vidareutbildning av lärarna, säger Solveig Oscarsson, S, som är ordförande i Noras barn- och utbildningsnämnd.

Men det här året var hon inte säker på att Nora skulle hamna högst. Kommunen kom dessutom kom på 32:a plats i riksrankningen – den bästa placering en Örebrokommun fått sedan man började mäta resultat.

På andraplats i länet kom Hällefors, en kommun som tidigare hamnat både på första, andra och tredje plats. Mer oväntat var kanske att Laxå klättrade upp på tredje plats.

Bedömningen görs utifrån 14 olika kriterier där de första är resurser till undervisningen och lärarbehörighet. Ett annat område är hur friska lärarna är och här hamnade Lekeberg först i landet.

De tre bästa kommunerna i riket blev i år Arvidsjaur, Piteå och Vindeln.

Mer läsning

Annons