Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora får nytt lokalt parti

– Vi startar en partiförening och bildar en interimstyrelse för en Noraavdelning av Landsbygdspartiet oberoende, säger Pia-Maria Johansson efter måndagskvällens informationsmöte på biblioteket.

Annons
I ny skepnad. Pia-Maria Johansson har tagit initiativet för att bilda en Nora-avdelning av Landsbygdspartiet oberoende.

Hon hoppas att LPo, Landsbygdspartiet oberoendes Nora-avdelning ska bli en grund för partibildningar även i närliggande Bergslagskommuner.

Pia-Maria Johansson var fram till förra året ledande inom centern i Nora, men lämnade partiet för att senare ansluta sig till LPo. – Jag var inte trött på polititiskt arbete, men att centern gått ifrån sina grundvärderingar och öppnar alltmer ensidigt för marknadskrafter, säger Johansson.

Det kom ett tiotal intresserade till måndagens informationsträff. Claes Littorin från Uppsala LPo-avdelning berättade om hur partiet där utvecklats på kort tid i landets befolkninsgmässigt största landsbygdskommun.

– Vi siktar på att ställa upp i kommunvalet i Nora i höst, säger Pia-Maria Johansson.

Nora-avdelningen sätter upp en handfull mål att jobba för. Det är bland annat att utveckla näringar på landsbygden, att definiera en lägsta nivå på service och infrastruktur. Exempelvis var det ska finnas skola, förskola och fritids. En annan punkt är ökad självförsörjning och upphandling av lokala livsmedel.

- Det måste också vara slut med snabba beslut och bli mer direktdemokrati och decentraliserad styrning. Innan ett beslut fattas ska det ske en dialog och konsekvensutredningar.

Pia-Maria Johansson ifrågasätter om alla nybyggnationer ska ske i centralorten. I stället bör kommunen titta på befintliga resurser runtomkring. Inte ens kommunens administration måste till varje pris ligga inne i Nora.

Inom LPo näms inte ett ord om invandring.

– Det är medvetet. Invandringen har fått för stort fokus, men alla utanförskap ska motverkas, säger Pia-Maria Johansson.

I Uppsala-avdelningen sitter förre moderaten Claes Littorin och en före detta socialdemokrat i ledningen.

- Det skiljer otroligt lite ute på orterna mellan M och V, men partierna satsar på medelklassen i storstäderna. Det är där rikspolitiken lägger allt krut, liksom att merparten av landets resurser satsas i centralorter och storstäder, säger Claes Littorin.

Landsbygdspartiet oberoende

Landsbygdspartiet oberoende, (LPo), bildades 2012. Partiet har rötter i Landsbygdsdemokraterna som ställde upp i riksdagsvalet 2010 och fick drygt 1 500 röster.

Tradition och kulturarv, landsbygdsföretagande och service, demokrati och påverkan samt utveckling är grundpelare.

Partiet vill att vinster från naturtilgångar återförs lokalt. LPo är EU-kritiskt och vill ha en ny folkomröstning och omförhandling. Partiet är för differientierad drivmedelskatt samt arbetsgivaravgifter och anser de stora rovdjuren och en levande landsbygd är oförenligt. LPo förordar arbete lokalt i stälet för pendling.

Mer läsning

Annons