Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora har förutsättningar för en levande handel

En del butiker försvinner och nya öppnar, precis som det alltid varit. Med rätt idé menar köpmannaföreningens Fredrik Sandberg att förutsättningarna för att driva en butik i Nora är bra, men det kräver ett stort engagemang.

Annons

Med stora kedjor i Örebro som konkurrenter är det lätt att tvivla på att det är möjligt att bygga upp en ekonomiskt fungerande butik i Nora. Ändå startas nya butiker när gamla slår igen eller säljs.

– I Nora kan vi konkurrera med service, närhet och kunskap, säger Fredrik Sandberg. Någon volymhandel kan det aldrig bli tal om. Det är ingen tillfällighet att de stora matkedjorna bygger nytt eller etablerar sig och det skapar förutsättningar för detaljhandeln i Nora.

Att starta en butik ställer ändå stora krav på företagaren, menar Sandberg.

– Det handlar ju om hur man vill leva sitt liv, säger han.

– Men man måste älska det man håller på med och vara i framkant inom sitt område. Även om man inte kan ha alla varor i lager måste man veta vad som finns. Kunskap blir ett mervärde för kunderna.

I höstas var Pernilla Gustafsson på väg att sälja Nillas bod, hade ett par intressenter, men ångrade sig och ändrar inriktning i stället.

– Jag minskar ner på kläderna och utökar i stället med mer leksaker, böcker och pappersvaror. Jag har fått mycket påtryckningar om en bokhandel. Ett så stort sortiment kan jag inte ha, men det blir i alla fall topplisteböcker och en ny bokcirkel.

När Helen Lindh öppnade Helens hörna så hyrde hon en del av butikslokalen för sina hudvårdsprodukter och skafferivaror. Sedan tog hon över inredningsdelen och nu fortsätter hon att utöka.

– Till våren tar vi in ett klädmärke med matchande smycken, och så börjar vi hyra ut både damcyklar och mountainbikes.

– Jag försöker erbjuda en bredd med något för alla. Jag tror att det är viktigt att våga prova.

Hos Helen flyttar också Elisabeth Björsson Wiman in. Hon kommer bland annat att erbjuda taktil massage och ansiktsbehandlingar med de hudvårdsprodukter som Helen säljer. Elisabeth bor i Odensbacken där hon jobbat med taktil behandling i många år.

– Jag vill prova på något nytt. Jag har jobbat hemifrån på slutet, och ser fram emot att få komma till Nora. Jag vill hjälpa människor att gå ner i varv och ladda sina batterier.

Mer läsning

Annons