Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora hotar lämna BMB

Nora kommun protesterar mot tillsättningen av Peter Grönlund som BMB-chef. Görs inte anställningsprocessen om kan Nora komma att lämna BMB.

Annons

I ett mejl till Lindesbergs kommunalråd Anders Ceder (S) meddelade Noras kommunalråd Tom Rymoen (M) på onsdagen att ”besvikelsen är stor” när det gäller hur den nya chefen för Bergslagens miljö- och byggförvaltning tillsatts.

– Det handlar inte om person, utan om hanteringen av chefstillsättningen, säger Tom Rymoen.

BMB är en gemensam förvaltning och Anders Ceder har som kommunstyrelseordförande i Lindesberg haft i uppdrag att tillsätta den nya chefen.

– Men vi har haft långa diskussioner mellan kommunstyrelseordförandena i de fyra berörda kommunerna och där har vi varit överens dels om att tillsättningen ska ske i samråd med oss andra, dels om att vi vill ha en extern rekrytering. Eftersom BMB står inför en omorganisation tycker vi att det är viktigt att få en chef som ser saker med nya ögon, säger Tom Rymoen.

– Ändå gör Ceder en intern rekrytering, utan att samråda med oss.

Enligt Tom Rymoen fanns andra kandidater till jobbet, en av dem ska till och med ha fått ett erbjudande men inte hunnit svara innan Grönlund anställdes i stället.

På onsdag är det tänkt att kommunstyrelsen i Nora ska besluta om nytt avtal och reglemente för BMB. Men Tom Rymoen avslutar mejlet till Anders Ceder med att skriva att det beslutet kan äventyras om ingen ändring görs när det gäller anställningen av ny BMB-chef.

Hotar ni med att gå ur BMB?

– Det är en av de konsekvenser som kan bli . Vi har jobbat med BMB-avtalet och reglementet och i stort kommit överens. Men i dagsläget är vi inte beredda att säga ja. Det är beslut som behöver fattas i år, och vi har årets sista kommunstyrelsesammanträde på onsdag.

Mer läsning

Annons