Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora ska slå in på den rättvisa banan

Örebro är det. Likaså städer som Askersund, Malmö, Rom och Kumamoto i Japan. Nu har även Nora tagit ett först steg mot att bli en rättvisemärkt stad – ett Fairtrade-city.

Annons

Bakgrunden är en motion som Peter Zettman (S) och Margareta Eriksson (V) la 2009. Deras förslag är att kommunen sätter som mål att öka andelen rättvisemärkta varor som köps in, att kommunen ska arbeta för att bli ett diplomeratFairtrade-city. Att det sedan tillsätts en styrgrupp som ser till att Fairtradediplomeringen efterlevs.

Att välja rättvisemärkta varor skulle innebära ökade kostnader på ungefär 100 000 kronor om året, visar en utredning som kommunens upphandlare Jan Reuterhäll tagit fram. Till det kommer kostnader i arbetstid.

– En liten kostnad för Nora kommun, tyckte John Sundell (KD).

Flera i kommunstyrelsen applåderade ambitionen men ställde sig tveksamma till att svälja förslaget fullt ut. Gärna Fairtradevaror men utan att kommunen ansöker om att bli diplomerad, vilket ansågs medföra för mycket byråkrati.

I stället blev beslutet en kompromiss i form av en tvåstegsraket där kommunen i ett första skede ställer sig bakom de två första punkterna: att ha som mål att köpa in rättvisemärkta varor och att fortsätta att ”arbeta för att kommunen ska bli diplomerad.” Vilket inte medförde några omedelbara förpliktelser.

– Det tycker jag att vi kan ställa oss bakom, sa Tom Rymoen (M) och fick medhåll av bland andra Rutger Ahlbeck (NP).

– Konceptet är viktigt, men för den skull behöver vi inte bli certifierade.

Fairtrade City och Rättvisemärkning

Fairtrade, eller rätt­visemärkt på svenska, är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Både livsmedel, som kaffe och bananer, och saker som kläder och fotbollar kan få märkningen.

Fairtrade city-diplomeringen har funnits sedan 2001 i Storbritannien. I dag finns det över 1 300 diplomerade kommuner runt om i världen. 60 av dem finnsi Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin, Fairtrade Sverige

Mer läsning

Annons